Пенсії і зарплати зростуть

Протягом жовтня в Україні запрацюють зміни в різних сферах життя. Найважливіші стосуються реєстру зброї, мінімальних виплат громадянам та правил перетину кордону.

Запрацює Єдиний реєстр зброї. Дозволить отримувати всі державні послуги, пов’язані зі зброєю, через застосунок “Дія”.

 Зараз Міністерство внутрішніх справ працює над технічним забезпеченням реєстру. Повноцінний запуск планують на кінець місяця, каже заступник міністра внутрішніх справ України 37-річний Богдан Драп’ятий. Через реєстр можна буде придбати зброю та оформити документи у збройовому магазині протягом 30 хвилин. Власники отримуватимуть автоматичні нагадування про необхідність продовжити термін дії дозволів, переоформити договори страхування, провести огляд або відстріл зброї.

Новий реєстр МВС дозволяє цивільним купувати пістолети, використовувати їх для захисту себе, близьких і майна у власному помешканні, перевозити в розрядженому вигляді, стріляти на стрільбищах. Але не дозволяє носити з собою у мирний час. У період надзвичайного або воєнного стану можна.

Власник зброї має пройти спеціальне навчання та скласти іспит.

 Людям треба захищати себе від нападни­ків не вдома, а на вулицях, де імовірність атаки вища, каже Георгій Учайкін з Української асоціації власників зброї. Пістолети варто переносити приховано, щоб не дратувати оточення. Злочинці побоюватимуться, бо ­ризикують напасти на озброєну людину. Але МВС досі не дозволяє захистити себе на вулицях. Не хоче втратити монополію на охоронні послуги й позбутися вигідних корупційних схем.

З 1 жовтня українці отримуватимуть більші зарплати та пенсії. Розмір мінімалки становитиме 6,7 тис. грн на 200 грн більше, ніж досі. Доплачуватимуть пенсіонерам, які мають великий трудовий стаж.

 Пенсії підвищать 1,6 мільйона пенсіонерів віком від 70 до 74 років, каже заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак. Щомісяця доплачуватимуть по 300 гривень. Так, щоб після підвищення загальний розмір пенсії не перевищував 10,3 тисячі гривень. Мінімальні виплати для осіб, яким за 70, і з повним стажем повинні становити не менше 3 тисяч гривень.

Якщо немає необхідного стажу, то пенсіонери віком від 70 до 80 років отримуватимуть мінімум 2,5 тис. грн, кому понад 802,6 тис. грн. Стільки ж платитимуть особам, які досягли 65 років та мають страховий стаж не менше 35 років для чоловіків та 30 для жінок.

З жовтня українцям, які прихистили переселенців, платитимуть удвічі більшу компенсацію за комунальні послуги.

 Збільшення виплат фінансуватиме Товариство Червоного хреста України, пояснюють у Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій. На кожну особу видаватимуть по 900 гри­­­­­­­­­­­­­­вень. Ці гроші не братимуть до уваги під час нарахування субсидій. Крім того, уряд розширив перелік осіб, які можуть розміщувати у себе переселенців. Це державні й комунальні установи, приватні підприємства, релігійні організації, звичайні власники помешкань та навіть неповнолітні.

У жовтні запустять електронну чергу перетину кордону. Перевізники зможуть попередньо безкоштовно записатися і пройти прикордонників поза чергою у зазначений час. Заїжджати до сервісної зони водіям необов’язково.

 Реєструватимуть в електронну чергу через спеціальний сайт, говорить заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм, 41 рік. Його ще розробляють. Невдовзі запустять в тестовому режимі. Нова система запису буде доречною через великий потік машин на кордоні. Є-черга економитиме час перевіз­ників. Вони зможуть перепочити, чекаючи в будь-якій зручній локації.

Систему електронної черги об’єднають із базами даних митниці та прикордонної служби. Так зможуть виділити окремі авто в пріоритетну чергу.

 Це стосується водіїв, які везуть продукти, що швидко псуються, говорить заступник міністра інфраструктури 38-річний Анатолій Комірний. Що саме везуть через кордон, система дізнаватиметься заздалегідь із митної декларації.

З 1 жовтня запрацює загальна інформаційна система соціальної сфери. Це дозволить переселенцям отримувати всі соцпослуги за місцем фактичного перебування.

 Буває, що людина переїхала з Харкова, отримала довідку ВПО у Львові, але оселилася в Тернополі. Потім виникає безлад у документах, говорить міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, 42 роки. Тепер всі питання зможе вирішити безпосередньо в місті, де перебуває. Байдуже, де зареєстрована. В умовах повномасштабної війни маємо максимально убезпечити наших людей і спрос­тити для них надання послуг.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”