Війна поглибила пенсійну кризу

З 1 січня 2023 року планують об’єднати Пенсійний фонд і соціальне страхування. Завдяки цьому можна економити 23 млрд грн на рік.

 Це дасть певну оптимізацію фінансових потоків, каже економіст Олексій Кущ, 48 років. Обидва фонди наповнюються за рахунок єдиного соціального внеску. Тепер гроші не ділитимуть, а надходитимуть до однієї установи. Це допоможе уникнути проблем із виплатами. Наприклад, під час пандемії Фонд соціального страхування не міг протягом кількох місяців виплачувати лікарняні, була масова затримка. Об’єднаний фонд буде більш ліквідним, проблем із соціальними виплатами по втраті працездатності, лікарняних не виникатиме. Стане менше чиновників, накладних витрат, відповідно, більша ефективність, економія коштів.

Війна поглибила пенсійну кризу в Україні. Багато виробництв зараз не працюють. Тому держава має дотувати збереження робочих місць, скорочувати податкове навантаження на працю. Необхідно запроваджувати пільгові ставки для тих підприємств, що платять зарплату, але перебувають на тимчасовому простої. Водночас. в серпні надійшло на 30 відсотків більше єдиного соціального внеску. Це завдяки зарплатам військових. У деяких регіонах вони стали драйвером наповнення місцевого бюджету. Військовим виплачують високі зарплати, відповідно надходження у Пенсійний фонд зросли. Тобто, є компенсатор втрачених робочих місць. На зарплати сектора оборони 2023 року закладено приблизно 470 мільярдів гривень. 22 відсотки понад 100 мільярдів надходитимуть до Пенсійного фонду лише з сектора оборони. Плюс інфляція трохи підштовхуватиме зарплати вгору, їх доведеться переглядати. Відповідно надходження до Пенсійного фонду зростатимуть. Пенсіонери без виплат не залишаться це 100 відсотків. Можна не хвилюватися.

В ідеалі необхідно Пенсійний фонд включити в структуру Міністерства фінансів і виплачувати пенсії напряму з бюджету. За рахунок усіх доходів, які є в розпорядженні держави. До війни багато говорили про накопичувальні пенсії. В Україні діє перший рівень пенсійного забезпечення держава виплачує гроші. Є третій рівень добровільні накопичення. Немає другого обов’язкового накопичувального, коли роботодавець зобов’язаний перераховувати певні кошти у спеціальний Пенсійний фонд. Це передбачає, що пенсійні гроші мають бути захищені від крадіжок, корупції, девальвації та при цьому приносити стабільний пасивний дохід. В Україні таких механізмів немає. Єдине, в що можна вкласти кошти з накопичувальних фондів земля сільськогосподарського призначення. Якби їм надали ексклюзивне право купувати землю, тоді в нас могла б виникнути ефективна пенсійна система другого рівня. Відповідно громадяни могли б через посередництво Пенсійного фонду стати власниками кількох десятків гектарів землі. І отримувати щомісяця 200300 доларів додатково до пенсії. Але такого ексклюзивного права пенсійним накопичувальним фондам не надали. Нині у світі це поширена практика. Європейські й американські пенсійні фонди приглядаються і до наших земель. А українці поки що заробляти на власній землі не мають змоги.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”