Як іде мобілізація в Росії – Генштаб розкрив нові подробиці

У віддалених населених пунктах Росії мобілізовують усіх чоловіків визначеної вікової категорії.

У них немає досвіду проходження військової служби. Є випадки мобілізації осіб з інвалідністю, онкохворих, багатодітних батьків та чоловіків старше 60 років, повідомляє Генштаб у зведенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Санкт-Петербурзі батьки першокурсників повстали проти мобілізації

“В окремих регіонах населення намагається чинити спротив такій примусовій мобілізації”, йдеться у повідомленні.

На збірних пунктах Бєлгородської та Ростовської областей відзначають неготовність. Мобілізовані змушені за власний кошт купувати зимову форму одягу та засоби захисту.

В окупованому Криму чоловіки, щоб уникнути мобілізації, намагаються відкупитися хабарем, виїхати за кордон, працевлаштуватись на підприємство критичної інфраструктури або здійснити дрібний злочин.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію росіян. Призову підлягатимуть нібито тільки громадяни, які перебувають у запасі. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу говорить про 300 тис. резервістів, яких планують призвати.

Пізніше з’ясувалося, що в указі про мобілізацію є таємний пункт, який дає змогу міноборони країни призвати на війну більш як 1 млн людей, здебільшого із сіл.

У Росії почалися акції протесту проти мобілізації, невдоволених затримували. У Москві й Воронежі затриманим почали видавати повістки до військкоматів.

Найбільше людей на вулиці вийшли в Дагестані. Президент Володимир Зеленський не перестає закликати росіян протестувати проти “злочинного призову”.