Як створити свій сайт самостійно

Насправді розробка сайту самостійно не така вже складна справа. Складнощі, як правило, починаються на етапах, коли сайт потребує вдосконалень, складних функцій, чи просто розростається. Тому на початку можна обійтися і самостійними рішеннями, головне, щоб вони дозволяли в подальшому розвиток сайту. Простіше кажучи, у вас має бути можливість за рік запросити розробника для якихось змін, і він має розібратися з тим, як створено ваш сайт. В ідеалі вам має бути також просто мігрувати на інший хостинг.

Тому однозначно погані варіанти:

запросити свого приятеля, щоб він створив власний рушій;

скористатись безкоштовним хостингом з великою кількістю реклами і незрозумілою безпекою.

Натомість вдалий вибір готові рішення, розповсюджені CMS з відкритим кодом та бюджетні хостинги для початківців.

Конструктор сайтів

Для найпростіших проектів, наприклад, посадкових сторінок чи візитівок, невеликих інтернет-магазинів, існує зручне рішення конструктори. У багатьох хостерів є можливість створити свій сайт за допомогою такого конструктору, отримавши одночасно розміщення.

Як створити сайт за допомогою конструктору:

інтерфейс пропонує готові елементи, які треба просто перетягувати по екрану всі кнопки, сторінки, платіжні засоби набираються і розміщуються без необхідності зазирати в код, щось встановлювати тощо;

загальний вигляд сайту визначає одна з багатьох тем на вибір. Вони виглядають професійно, створені дизайнерами. Зазвичай в наборі конструктору є теми для різної тематики.

Весь процес до запуску займе кілька годин. Не потрібно жодного досвіду, бо конструктори створені так, щоб із ними було максимально просто розібратися.

Вирішуючи, як створити власний сайт, і розглядаючи конструктор, треба брати до уваги таке:

у вас не буде доступу до редагування коду. Отже використовувати можна буде тільки ті опції, які вже є в конструкторі. Це дещо обмежить розвиток сайту в подальшому;

варто одразу спитати, чи зможете ви отримати доступ до файлів сайту, якщо схочете мігрувати на інший хостинг. Якщо ні, то на новому місці сайт доведеться створювати заново;

інтернет-магазини, створені на конструкторі, не дозволяють масове завантаження карток чи зображень, тому кожен товар доведеться робити вручну. Це не перешкода, коли крамниця невелика, але може стати проблемою, якщо у вас потужний майданчик з тисячами карток.

Сайт на популярному рушії

Рушій або CMS система керування контентом; те, що ви будете наповнювати фото і текстами. CMS дозволяє організувати зовнішній вигляд сайту і інтегрувати необхідні інструменти наприклад, платіжні, репост в соцмережі, аналітику тощо. Це уже повноцінний сайт з можливістю редагування коду. Потрібно буде більше часу, щоб розібратися з його роботою, втім ви отримаєте більше свободи в розвитку проекту.

Найкращим рішенням для створення сайту буде одна з поширених популярних систем керування контентом. Чому це важливо:

сайт, розроблений на базі такого рушія, буде легко розвивати. Коли в проекті з’являться нові потреби та бюджет на розробку, легко можна буде знайти спеціаліста із роботи з вашою CMS, і він не потребуватиме часу, щоб розібратися;

у розповсюджених CMS, як правило, є багато готових рішень, що спрощують роботу: це готові теми, плагіни та розширення. Фактично нескладний сайт можна зібрати з їхньою допомогою, не торкаючись коду.

Варіанти рушія, який можна обрати:

WordPress система, що добре підходить для блогів, новинних сайтів, посадочних сторінок, форумів тощо. Якщо при сайті планується магазин, існує плагін WooCommerse, який дозволяє адаптуват цю CMS до торгівлі;

OpenCart рушій для створення інтернет-крамниць, що має чимало безкоштовних розширень і додатків, які дозволяють швидко та зручно будувати торговельний майданчик.

Обидві системи є системами з відкритим кодом, і мають велику спільноту користувачів, де можна поставити питання та порадитись. Існують і інші CMS Magento, Joomla тощо. Різниця полягає в співвідношенні платних та безкоштовних розширень, можливостях SEO-оптимізації.