“У разі затяжної війни порятунок для металоторгових компаній – це вихід на експортні ринки” – Сергій Коваленко

Через російську агресію 2022 рік не був лояльним до українського бізнесу. Попит на продукцію багатьох галузей падає. Це впливає на українські компанії, які змушені шукати виходу з ситуації. Особливо скрутно сьогодні в будівельній галузі і пов’язаними з нею ринками. Так, ринок металопрокату України, який напряму залежить від будівництва, сьогодні проживає не кращі часи. Але це тільки тимчасово. Пожвавлення на ринку будівництва та металу України відбудеться вже на початку наступного сезону, а це березень 2023 року. Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів комерційний директор Національної мережі металоцентрів Vartis Сергій Коваленко.

Національна мережа металу Vartis має 21-річний досвід на ринку металопрокату України. З 2016 року вона займає провідні позиції серед основних металотрейдерів. Що робили, щоб компанія втрималася останній рік та працювала?

Не секрет, що з 24 лютого всі продажі значно впали. Перші дні були важкими, адже довелося спланувати і провести заходи з евакуації працівників та самого металопрокату, перевести роботу в онлайн-формат. В умовах обмеженої платоспроможності та невеликого попиту довелося продумувати план роботи підприємства. Щоб зберегти за працівниками робочі місця, переналаштувати всю логістику. Головне з усіма викликами впоралися і знайшли інструменти, як стабілізувати ситуацію всередині компанії.

Неабияке значення для успішності втілення всіх планів мав згуртований колектив.

Вивчайте споживача, тому що його портрет змінився з початком цього року

Що ви порадите іншим компаніям, з огляду на цей рік досвіду?

Бути дуже гнучкими і намагатися планувати та передбачати галузь, у якій ви працюєте, адаптуватися під нові умови ринку. При можливості – виходити на зовнішні ринки для експорту української продукції. Адже для цього зараз дуже сприятливі умови.

Вивчайте споживача, тому що його портрет змінився з початком цього року. Пропонуйте те, що йому дійсно треба, що може собі дозволити, та що хоче отримати.

Як компанії вдається примножувати своїх клієнтів та зберігати лідируючі позиції на ринку?

Завдяки професіоналізму менеджмента компанії була сформована команда фахівців. Згуртований роками колектив довів свою ефективність в попередні роки і не підвів в час “ікс”, коли випробування принесла війна.

Стабільність і надійність партнерських відносин Vartis з виробниками металопродукції дає великі привілеї для наших покупців

Ми не втомлюємося розповідати потенційним клієнтам про свої сильні сторони. Vartis це широкий асортимент металопрокату на складах; наявність супутніх та будівельних матеріалів в портфелі компанії; власний автопарк, що дозволяє швидко доставляти продукцію до покупця.

Стабільність і надійність партнерських відносин Vartis з виробниками металопродукції дає великі привілеї для наших покупців.

Товари Vartis можна замовити через інтернет-магазин. Менеджери Vartis нададуть професійну консультацію, а ви придбаєте те, що вам дійсно потрібно за хорошою ціною.

Розкажіть про принципи роботи вашої компанії. Чи змінилися вони цьогоріч?

Розкажу про основні, які важливі, особливо цьогоріч.

Перший ми прогнозовані для наших клієнтів, адже головне для Vartis це хороші партнерські зв’язки і взаємоповага у роботі, взаємовигідна співпраця та підтримка клієнтів, чесність відкритість.

Другий – відслідковуємо ринкові тенденції, щоб забезпечити наших клієнтів конкурентоспроможною ціною.

Навесні надіємося на старт проєктів відбудови. Очікуємо на активізацію ринку нерухомості

Які ваші прогнози щодо ситуації на ринку металу до кінця року? Яким буде сезон у 2023 році?

Прогнози ми наразі робимо тільки короткострокові. Зараз такий час, коли багато непередбачуваних факторів. Клієнти можуть спостерігати за нашими прогнозами щодо зміни цін на металопрокат на місяць. На початку кожного місяця намагаємося спрогнозувати, що буде, щоб клієнти змогли купити метал за вигіднішою ціною.

В зимові місяці, згідно зі специфікою ринку металопрокату, ріст попиту спостерігатися не буде.

Навесні ж надіємося на старт проєктів відбудови. Очікуємо на активізацію ринку нерухомості. Проте все це також залежатиме від ситуації на фронті.

Наразі всі піднесені завдяки останнім подіям на Харківщині, всі очікують на позитивний розвиток надалі. Адже побачили, на що здатні ЗСУ.

Влада Києва анонсувала виділення 2 млрд грн для купівлі квартир для здачі в оренду переселенцям

Що врятує український бізнес, побудований на металі? Вже говорять про те, що війна перетне 2023 рік, бойові дії затягуються. Які заходи від держави, закордонних партнерів країни, бізнесу потрібні, щоб врятувати український ринок металу?

Велику підтримку українському металоторговому бізнесу може надати активізація будівництва інфраструктурних об’єктів – зруйновані мости, дороги.

Влада Києва анонсувала виділення 2 млрд грн для купівлі квартир для здачі в оренду переселенцям та з можливістю подальшого викупу для людей, які втратили своє помешкання під час війни. Якщо цей проєкт реалізують, то це в значній мірі призведе до активізації ринку нерухомості в регіоні.

Підтримку ринку металоторгівлі здійснює сільськогосподарська галузь. Особливо після відкриття портів для відвантаження сільгосппродукції. Це призвело до проведення відновлювальних робіт та будівництва нових потужностей для зберігання сільгоспродукції.

Важливий крок до відновлення ринку металу це відкриття портів для експорту металопродукції, що дасть змогу підприємствам відновити роботу, а Україні отримати валюту для стабілізації гривні.

У разі затяжної війни порятунок для металоторгових компаній це вихід на експортні ринки. Ринок Європи уже зняв всі квоти та мита на українську продукцію. Тому є зелене світло для продажу металу туди. І не обов’язково бути великим підприємством, щоб продавати на експорт.