Конфіскували активи короля оборонки

“Суд встановив зв’язок між відповідачем і юридичними особами, які займаються виготовленням безпілотних літальних апаратів для російської армії. Доведено факт використання таких БПЛА під час російської збройної агресії проти України. Фінансування відповідачем збройної агресії проти України призводить до суттєвих негативних наслідків для держави й суспільства. Тому активи відповідача слід стягнути на користь держави”, йдеться в рішенні Вищого антикорупційного суду, ухваленому 1 вересня 2022-го. Стосується російського олігарха, 73-річного Володимира Євтушенкова.

Протягом березнясерпня 2022-го росіяни завдали Україні збитків на $750 млрд. Одне з джерел покриття матеріальних втрат конфіскація приватних і державних активів окупанта. Згідно з міжнародним правом це зробити важко. Для цього слід подолати заборону забирати власність інших держав за рішенням національних судів. Україна почала обговорювати з партнерами варіанти конфіскації активів РФ та їх використання для допомоги Україні.

Закон можуть застосовувати лише під час дії воєнного стану

Для впливу на Росію у світі почали заморожувати активи країни-­агресорки. На такий крок пішли в Бельгії, де заблокували $50,5 млрд приватних російських активів, у Великій Британії $13 млрд, Швейцарії $6,8 млрд, Польщі $2,7 млрд, Італії $1,7 млрд, Франції $1,2 млрд. Конфіскація має стати наступним етапом.

Станом на вересень 2022 року, на законодавчому рівні конфіскаційну процедуру закріпили лише в Канаді. У червні тамтешній парламент ухвалив зміни, що полягають у можливості конфісковувати активи держав та приватних осіб, які вчинили значні порушення міжнародного правопорядку, прав людини чи значні корупційні порушення.

В Україні конфіскацію майна російських громадян прописали в законі “Про санкції”, який доопрацювали у травні 2022 року. Має винятковий характер, його можуть застосовувати лише під час дії воєнного стану до тих осіб, які сприяли збройній агресії проти України.

Володимира Євтушенкова називають одним із стовпів політики Путіна й королем оборонки. Він перебуває під санкційними обмеженнями Великої Британії, Австралії й України. Його майно у світі розглядають як потенційну базу валютних активів для конфіскації на користь України з метою компенсації збитків, завданих російською армією та її командуванням.

Позов проти Євтушенкова до ВАКС подало Міністерство юстиції України. Клопоталося про проведення слухання в закритому режимі, бо серед доказів є таємна інформація. Тому оприлюднили лише вступну та резолютивну частини рішення.

31 серпня відбулося судове засідання в цій справі. Остаточне рішення ухвалили наступного дня. Відповідач на засідання не з’явився і не прислав представників.

Суд задовольнив позов Мін’юсту й конфіскував активи олігарха на користь України. До них увійшли 17 земельних ділянок, квартир, нежитлових будівель і частки в низці українських компаній “Електрозавод-ВІТ” і Український науково-дослідний проєктно-конструкторський і технологічний інститут трансформаторобудування із Запоріжжя, “ІТМ-Україна” і “Смарт диджитал солюшнс” із Києва. Ними Євтушенков володів через АТ ХК “Електрозавод”, розташований у Москві.

1 вересня в польському Жешуві відкрили центр для українців, яких везуть на лікування до інших країн Європи. Проєкт фінансував ЄС. У центрі пацієнтам цілодобово забезпечуватимуть догляд. За потреби можуть провести діагностику, вакцинацію та надати психологічну підтримку. Участь у проєкті бере також Норвегія, забезпечуватиме евакуаційні рейси двічі на тиждень.

2 вересня СБУ затримала 31-річну жительку Дніпропетровської області, яка передавала ворогам дані про розташування українських військових об’єктів і техніки вздовж лінії фронту на Донеччині та в Запоріжжі. Зрадниця розпочала співпрацю з окупантами у травні 2022-го. Їй пообіцяли російське громадянство та гроші в разі захоплення Дніпропетровщини. Інформацію випитувала у свого чоловіка, який служить у ЗСУ на передових позиціях. Передавала через месенджери військовій розвідці окупантів. Дані використовували для завдання артилерійських, мінометних та авіаударів. Жінці повідомили про підозру за статтею “Державна зрада” й ув’язнили її.

“Можливо, Україні та Молдові настав час вирішити придністровську проблему. На цей час Кремль не може на неї вплинути. Невже жителі Придністров’я хочуть бути прикутими наручниками до трупа, яким є сьогоднішня Російська Федерація? Чи є для них надія на позитивне майбутнє?”

написав 3 вересня у твітері екскомандувач військ Сполучених Штатів Америки в Європі, 64-річний Бен Годжес. За два дні він висловив думку, що світ спостерігає початок кінця Російської Федерації. Слід бути готовими до її руйнування

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”