Жалоба за британською королевою триватиме сім днів після похорону

 Коли життя здається важким, мужні люди не здаються і не визнають поразки. Вони починають іще рішучіше боротися за краще майбутнє, говорила королева Великої Британії 96-річна Єлизавета ІІ. 8 вересня 2022 року по обіді вона пішла з життя.

 До останнього не показувала публіці, що її здоров’я погіршується, а продовжувала виконувати свою роботу. Улітку брала участь у врученні Георгіївського хреста представникам Національної служби охорони здоров’я та відкритті госпісу. Нещодавно давала аудієнцію новій прем’єр-міністерці Великої Британії Ліз Трасс. За день до смерті королеві стало гірше. Лікарі взяли її під нагляд. Усі діти й онуки вирушили до замку Балморал у Шотландії, де перебувала королева. Встигли попрощатися, говорять у Букінгемському палаці.

Королева Єлизавета з’явилася на світ 21 квітня 1926-го в родині герцога та герцогині Йоркських. 1947 року заручилася із грецьким принцом-­вигнанцем Філіпом. Вінчання відбулось у Вестмінстерському абатстві. Після війни у країні діяли купони на продовольчі товари й одяг. Уряд спеціально виділив принцесі додаткові, щоб їй вистачило на весільну сукню. 1948-го в подружжя народився первісток Чарльз, 1950-го донька Анна, 1960 року Ендрю та 1964-го Едвард. Із Філіпом королева прожила у шлюбі 74 роки. Чоловіка не стало навесні торік.

На престол Єлизавета зійшла 2 червня 1953-го за 15 місяців після смерті короля Георга VI. Правила країною впродовж 70 років. Тепер трон переходить до її сина принца Чарльза.

Наступного дня після смерті Єлизавети ІІ в Британії розпочалася національна жалоба. Після похорону монархині вона триватиме ще сім днів.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”