Рада ЄС затвердила рішення виділити Україні 5 мільярдів допомоги

Рада ЄС

Повномасштабна війна росії проти України

За цим рішенням має бути швидке прийняття подальшого рішення, що реалізує третій етап запланованої повної макрофінансової допомоги

20 вересня Рада Європейського Союзу прийняла рішення надати Україні додаткову макрофінансову допомогу розміром 5 млрд євро в терміновому порядку. Про це йдеться на офіційному сайті Ради ЄС.

Макрофінансову допомогу розміром 5 млрд євро буде надано Україні у вигляді довгострокових кредитів на пільгових умовах. Вона є другим етапом реалізації запланованої макрофінансової допомоги ЄС Україні на суму до 9 млрд євро, оголошеної Європейською комісією від 18 травня 2022 року та схваленої Радою ЄС 23-24 червня.

Крім того, ухвалене сьогодні рішення надає бюджету ЄС кошти для покриття ризику збитків за цими додатковими кредитами, а також кредитом розміром 1 млрд євро, схваленим 12 липня 2022 року. Останній був повністю освоєний двома траншами 1 та 2 серпня 2022 року.

За цим рішенням має бути швидке прийняття подальшого рішення, що реалізує третій етап запланованої повної макрофінансової допомоги Євросоюзу на додаткову суму до 3 млрд євро, як тільки буде визначено структуру цієї допомоги, йдеться в повідомленні ради ЄС.

Як зазначив Збінек Станюра, міністр фінансів Чехії, Європейський Союз підтримує Україну.

“Ми виконуємо свої обіцянки і допомагаємо забезпечити, щоб українська держава та її ключова інфраструктура продовжували функціонувати, попри агресивну війну росії. На наступних зустрічах міністрів фінансів ЄС я домагатимуся якнайшвидшого узгодження надання 3 млрд євро, що залишилися, для чого ми також повинні домовитися про поділ цієї суми на кредити та гранти”, – сказав він.

Нагадаємо, до нового пакета допомоги США Україні на суму $600 млн увійдуть додаткові снаряди для реактивних систем залпового вогню HIMARS та 36 тисяч боєприпасів для 105-міліметрових гарматних артилерійських знарядь.