Заклики ватажків окупованих територій до “референдуму” може поставити путіна у складне становище – ISW

Агресія РФ на сході України

Повномасштабна війна росії проти України

Аналітики інституту нагадують, що Росія не змогла захопити і не контролює більшу частину Донецької області

Нова хвиля закликів бойовиків “ЛНР” та “ДНР” про необхідність термінового приєднання цих квазіреспублік до Росії на тлі контрнаступу ЗСУ може поставити російського диктатора Володимира Путіна у вкрай складне становище.

Таке припущення у своєму новому зведенні за підсумками 19 вересня озвучує американський Інститут вивчення війни.

Його фахівці проаналізували заклики ватажків терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР” негайно провести референдуми про визнання окупованих українських територій частиною РФ.

ISW вважає, що такий крок “припускає, що продовження контрнаступу ЗСУ на півночі України викликає паніку у маріонеткових сил і частини осіб, які приймають рішення в Кремлі”.

Аналітики інституту нагадують, що Росія не змогла захопити і не контролює більшу частину Донецької області. При цьому російська пропагандистка Маргарита Сімоньян захоплено прокоментувала заклики бойовиків. “Л/ДНР”, назвавши їх “кримським сценарієм”. Вона заявила, що після анексії окупованих територій України Росії було б легше загрожувати НАТО ударами у відповідь на українські контратаки і що це “розв’язало б Росії руки”.

Однак такий підхід є непослідовним, підкреслюють фахівці ISW. Удари України по анексованому Криму вже ясно продемонстрували, що такі атаки по території незаконно анексованій Росією території не спричиняють автоматичної “відплати” РФ проти НАТО, як Симоньян хоче переконати свою аудиторію.

Крім того, гіпотетична негайна анексія Донецької та Луганської областей призвела б до того, що РФ оголосила б “своїми” також ті райони Донбасу, які контролюються законною українською владою та силами ЗСУ. Це означає, що Кремль опинився б у сумнівній і навіть принизливій ситуацій, оскільки не зміг би забезпечити свій контроль над новими анексованими територіями.

“Залишається геть незрозумілим, чи готовий Володимир Путін поставити себе в таке скрутне становище заради сумнівної вигоди, яка полягає в тому, що йому буде легше погрожуватиме НАТО чи Україні ескалацією, яку він навряд чи проведе на даному етапі”, – констатують аналітики ISW.

Нагадаємо, окупанти в так званій “лнр” та “днр” просять “владу” провести псевдореферендум щодо приєднання до рф.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.