Раніше в цьому будинку ховалися від німців, а тепер від росіян: що розповідають мешканці Ізюму про окупацію – сюжет (Відео)

Укриття в Ізюмі

Повномасштабна війна росії проти України

Сусідній старовинний будинок став порятунком для місцевих

Вже 146 тіл ексгумували в Ізюмі, серед них – 2 дітей. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Більшість – це цивільні. У частини загиблих сліди від тортур. Ізюм на Харківщині понад пів року був під російською окупацією. Містяни пережили жорстокі бомбардування та обстріли. росіяни тримали людей у постійному страху. У місті не було зв’язку, продуктів, питної води. За тиждень до визволення окупанти заборонили людям навіть виходити на вулицю. Нині визволений Ізюм повертається до життя.

Минув більш як тиждень після визволення, та втеча окупантів із міста – топ тема у спілкуванні місцевих на вулицях. Це місто Ізюм на Харківщині. Місцевий житель Ізюму Андрій показує підвал сусіднього будинку. Нині тут людей немає, лише залишки побуту. Сусідній старовинний будинок став порятунком для місцевих. Тут глибокий підвал, який використовували як сховище. Сюди вміщалося 62 людини.

Пані Олена – одна з перших перебралася до цього будинку. Жінка пригадує розповіді своєї мами, вона казала – саме тут за часів Другої світової війни ізюмчани рятувалися від бомбардувань німців.

“Йдуть з дітьми, з палками. Їсти немає що, воду з Донця. Нам першу допомогу дали через два місяці. А там ми чим жили – у кого що у холодильнику – вже пропало. Ось тут було багаття. Мангал тут великий був на всі 62 людини, готували. О 19 вечора вже тиша і жодного ліхтаря по місту. А зранку хочеться визирнути. Хоробрі чайка там. А не завжди можна було вийти на вулицю. А перший раз ми з Катею хотіли до туалету, ми тільки сюди дійшли, а нам снайпери по п’ятках так джик, джик, джик. Все, ми на місці лягли і годину не могли встати”, – розповіла місцева мешканка Олена.

Катерина мешкає тут від 2 березня. Багатоповерхівка поряд, де проживала жінка, після обстрілу згоріла та непридатна для життя.

Зв’язок в Ізюмі зник 4 березня. Окупанти визначили комендантську годину та нишпорили будинками – перевіряли документи і помешкання місцевих. А за тиждень до визволення росіяни заборонили цивільним навіть виходити на вулицю. Вночі люди чули звуки пересування колон військової техніки.

“Вони нас тримали у страху просто, ніякої свободи слова, нічого. Просто у страху, жаху. Загреміти до підвалу можна було за те, що нецензурно щось сказати у їх сторону. В них були якісь списки, вони ходили когось шукали. У мене брат служив в АТО, і вони постійно вскривали”, – запевнила жителька Ізюму Катерина.

Нині місто потроху оживає. Влада організувала на центральній площі у місті видачу гуманітарної допомоги. А в найближчій крамничці – черга за свіжими продуктами.

“Вчора завезли з Харкова всю продукцію, працюємо потрохи, все для благ міста. Дуже раді українській продукції, нарешті з’явилася на прилавках. Людей дуже багато. Чекаємо тиши”, – підсумувала продавчиня продуктової крамниці Тетяна.

Поки що у місці немає світла та води. Жителі сподіваються лише на підтримку від держави.

Оксана Нечепоренко, Ізюм, “5 канал”

Читайте також: Масове поховання під Ізюмом: ексгумовано 146 тіл, переважна більшість з них цивільні особи – Синєгубов

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.