Били й виривали нігті: у полоні окупантів опинилися сім громадян Шрі-Ланки

У полоні російських окупантів на Харківщині було сім громадян Шрі-Ланки, які до початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України навчались у медичному коледжі у Куп’янську чи працювали у місті.

Жінка та шестеро чоловіків проживали разом зі своїми родичами. Вони орендували будинок в Куп’янську. Рятуючись від окупації, у травні семеро громадян Шрі-Ланки пішки пішли до Харкова. Але на першому ж блокпосту їх затримали російські військові, повідомили 19 вересня в Офісі генерального прокурора.

“Окупанти відвезли іноземців до агрегатного заводу у Вовчанську, розмістили їх у камери імпровізованої в’язниці та утримували протягом чотирьох місяців. Там шріланкійців тримали у нелюдських умовах, змушували працювати прибиральниками, жінку два місяці тримали в карцері. Російські військові знущалися над людьми: двом чоловікам відривали нігті, одного били дверима по голові, піддавали тортурам, фізичному та психологічному насиллю. До 10 вересня іноземні громадяни перебували в полоні”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буча не була аномалією: аналітики ISW відреагували на звірства росіян у Ізюмі

12 вересня співробітники прокуратури та поліції виявили іноземців і забезпечили їх житлом і харчуванням. Наразі шріланкійці віком від 20 до 40 років знаходяться в одному з реабілітаційних центрів. Їм надана медична допомога та забезпечені всі умови для належного проживання.

“Оскільки рашисти не спілкуються англійською, то іноземці так і не зрозуміли, що взагалі росіяни від них хотіли, і за що їх катували”, звітує відомство.

На місці масового поховання у звільненому Ізюмі виявили понад 450 тіл людей, убитих російськими окупантами. 450 тіл цивільних людей зі слідами насильницької смерті й катувань.

Окупанти зробили катівню у підвалі в селищі Козача Лопань.

Російські війська захопили Ізюм 1 квітня. 10 вересня українські захисники увійшли в місто.

Чехія закликала створити міжнародний трибунал для розслідування воєнних злочинів росіян на Харківщині.