“Бобова чашка”: як волонтерки у Дніпрі забезпечують ЗСУ корисними супами швидкого приготування (Відео)

"Бобова чашка"

Повномасштабна війна росії проти України

Нині за день волонтерки пакують до 2 тисяч порцій, але й їх не вистачає усім охочим

Залити водою, ретельно перемішати й дати кілька хвилин настоятися. Такий спосіб приготування “Бобової чашки” – супу для армійців від дніпровських волонтерок. Від кількості доданої води до сухої суміші залежить, то буде перша чи друга страва. Але в обох випадках – поживна і корисна.

“Дуже поживний! Це ж чистий білок рослинний”, – наголошує волонтерка Ганна.

“Людина насипає в кружку, заливає кропом. Хоча можна і холодною водою заливати. Смак не втрачається”, – переконує Галина.

Супи волонтерки роблять лише з натуральних продуктів. Використовують усі види бобових, додаючи добре підібраний склад спецій.

“Складові цієї приправи дуже пасують до бобових. Сюди входить паприка, сіль, льон, гострий перець – чилі, кукурудза смажена, типу попкорн, чабер, пожитник, орегано, часник”, – розповідає Ганна.

Інгредієнти волонтерки готують удома. Бобові варять і висушують. Двічі на тиждень збираються разом, щоб змолоти висушені продукти в борошно, змішати зі спеціями та розфасувати. А в цей час, каже Галина, вдома у кожної з волонтерок, уже готуються інгредієнти на наступну порцію.

“У мене і зараз стоїть сушарка, і вона сушить. Зранку зварила горох. Поставила і поїхала на фасування. Хтось варить у каструлі, хтось замочує, хтось закип’ятив і вимкнув. Починали ми з маленьких сушарок, зараз майже напівпрофесійні використовуємо, тому що об’єми тільки зростають і попит тільки зростає на бобову чашку”, – запевняє жінка.

Робити супи дніпрянки розпочали з березня, коли з прилавків магазинів зникли всі продукти швидкого приготування. Саме їх найбільше замовляли бійці на передову. Тому волонтерки вирішили робити супи власноруч.

“Коли зникла взагалі вся така їжа з полиць, попит зріс і його треба було закривати на позавчора. Не спробуємо – не зрозуміємо! Давай робити! Наприкінці березня ми зробили тестову варку й сушку. Замішали зі спеціями. Спробували – сподобалося. І вже наприкінці квітня розпочалося більш-менш масштабне пакування”, – зауважує волонтерка Хельга Лобуш.

Нині за день волонтерки пакують до 2 тисяч порцій. Але й їх не вистачає усім охочим. “Бобова чашка” – не для продажу, тому жінки вирішили, що їхні супи отримуватимуть лише ті, кому вони найбільш потрібні.

“У нас черга ой-ой-ой! В черзі наразі 15 тисяч і це наразі, бо це збільшується в геометричній прогресії. Ми відправляємо лише на 0! Лише туди, де нема змоги готувати повноцінну їжу. Волонтери залишають заявку. Ми її відпрацьовуємо і в порядку черги видаємо”, – каже Хельга Лобуш.

З інгредієнтами для супів допомагають небайдужі. Днями ґаздині із західної України отримали ще 150 кілограмів гороху. Про потреби дізнаються із соцмереж Хельги Логуш. Сама ж вона каже, що нині найбільше не вистачає рук. Від початку повномасштабного вторгнення дніпровські волонтерки відправили на передову понад 3 тонни своїх супів.

Вікторія Ковальова, Олександр Пронський, Дніпро, “5 канал”.

Читайте також: Площею 900 квадратних метрів: у мережі показали маскувальну сітку, яку сплели волонтери 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.