Кав’ярня “Незалежність”: як пара з Херсона вирвалася з окупації та відкрила бізнес у Києві (Відео)

Кав'ярня "Незалежність"

Повномасштабна війна росії проти України

У тимчасово окупованому Херсоні пара залишила 4 кав’ярні

Пара херсонців – співзасновники мережі кав’ярень у рідному місті. Їх об’єднали робота та спільні ідеї. Однак початок повномасштабного вторгнення та окупація Херсона росією внесли корективи в їхнє життя.

“Взагалі ми познайомилися у кав’ярні, у якій я працював. Ми пропрацювали півтора року та вирішили відкрити щось своє”, – розповідає  співзасновник кафе “Незалежність” Микита Карий.

“Ну, ми мріяли потрапити на ТРЦ “Фабрика” – це у нас єдиний ТРЦ у всьому Херсоні. Але, щоб ви зрозуміли, там так не легко потрапити”, – каже херсонка Тетяна Дементєєвська.

“Була єдина “Фабрика”. Її спалили окупанти”, – зауважує Микита.

Херсонська весна, сльозогінний газ під час протестів у місті, дефіцит харчів, зникнення людей під час комендантської години – усе це пройшли разом. Коли на площі перед кінотеатром “Україна” мирних херсонців рашисти труїли газом – пара ховала постраждалих у своєму закладі. Викликали їм швидку і тих везли до лікарні. Микита і Тетяна розповідають, що виїжджати з міста довго не хотіли. Однак зважилися після балачок про так званий референдум.

“Саме таке дике – це те, що стоять тисячі машин, тисячі сімей, а три кацапи з автоматами. Три чоловіки на блокпості! Ці тисячі людей просто не пропускають тому, що в них є зброя – все”, – пригадує херсонець.

У тимчасово окупованому Херсоні пара залишила 4 кав’ярні. Розповідають, що назбирали гроші на п’яту. За них і відкрили кафе у столиці. Поїздка до Києва була не з простих. 62 блокпости дорогою до вільних територій.

“Кричать “Слава Україні!” – і дивляться на твою реакцію. Якщо ти відповідаєш, то можуть просто забрати і люди зникають”, – каже чоловік.

“Але потім їдемо – ми бачимо хлопців. Вони виглядають крутіше, чим американські фільми, як там воєнних показують. У них така форма! Вони такі гарні! Високі! Великі! Там ті були просто бомжі, а тут такі хлопці – прям взагалі! Ми розуміємо, але ще до останнього не віримо, а потім дивимося по боках, а там просто поле усіяне білими хустинами”, – ділиться враженнями Тетяна.

“Тобто кожна машина їхала з білими хустками, то означало, що їдуть люди. Підходять хлопці і кажуть – знімайте ці ганчірки. Ви у безпеці. І все. Всі дівчата у машині вже у сльозах”, – каже херсонець.

Заощаджені кошти допомогли адаптуватися у Києві.

“Приїхали до Києва, найняли квартиру, за три тижні знайшли приміщення та за двадцять днів зробили ремонт. Тепер працюємо у вільній Вкраїні”, – радіє Микита.

Усе робили разом: меблювання, фарбування, купили кавову машину. Кажуть, що мають особливу місію. А поки що діляться планами на майбутнє.

“Можливо з’явиться мережі “Незалежності” у Києві. А може і в Херсоні також”, – планує співзасновник кафе.

“Ну наші кав’ярні точно будуть працювати – ми чекаємо деокупації Херсона. Щоб запустити кав’ярні, починати бізнес, підтримувати Херсон. Ми дуже хочемо, щоб Херсон розвивався так само як Київ. У нас тут багато різних думок, ідей і багато чого нас надихає в Києві, і ми хочемо, щоб Херсон просувався вперед так, як столиця”, – наголошує Тетяна Дементєєвська.

Назар Войтенков, Микола Довгий, “5 канал”.