Торкатися можна лише трьом: що відомо про корону, яка лежить на труні Єлизавети II

Корона, яка лежить на труні Єлизавети II, не є особистою власністю покійної монархині. Цей ювелірний виріб належить Британській імперії.

Упродовж десятиліть він був показником величі, багатства та статусності, пише ТСН.

Історія створення

Корону Британської імперії створила 1937 року компанія Garrard Co для коронації батька Єлизавети II короля Георга VI компанія Garrard Co. Попри досить масивний вигляд, вона важить понад 1 кг. Для коронації Єлизавети II корону коригували додатково: розмір голови зменшили, а дуги опустили на 25 мм для жіночнішого вигляду.

Ця корона значно легше і краще сидить на голові, ніж корона Святого Едуарда, якою коронують британських монархів. Після того, як Карла III коронують короною Святого Едуарда, він одягне корону Британської імперії.

За правилами цю корону монарх носить на державних відкриттях парламенту чи на інших офіційних урочистих заходах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотограф розповіла, про що говорила з Єлизаветою ІІ під час її останньої зйомки

Хто може торкатися корони

Торкатися корони Британської імперії дозволено лише трьом людям: монарху, архієпископу Кентерберійському під час церемонії коронації та ювеліру, який відповідає за збереження корони.

Коли імперська державна корона не використовується, вона виставлена ​​на загальний огляд у Будинку коштовностей у лондонському Тауері.

Дорогоцінні деталі

Оцінити вартість цієї корони неможливо, оскільки всі її елементи неоціненні. Вона являє собою обруч із золота, срібла та платини з хрестами та геральдичними ліліями, посаджений на пурпурову оксамитову шапку, облямовану горностаєм.

До обруча кріпляться дві арки, в перехресті яких вгорі сфера з хрестом, що символізує земну кулю. Прикрашений вінець 2868 діамантами, 273 перлинами, 17 сапфірами, 11 смарагдами, п’ятьма рубінами.

З важливих коштовних елементів корони виділяють такі:

Чотири великі перлини

Вони висять під сферою і, як вважають, колись належали королеві Єлизаветі I.

Великий сапфір

Розташований у центральному хресті, який вінчає корону. Вважається, що колись його носив у персні король Англії XI століття Едуард Сповідник. Камінь є найдорожчим у королівській колекції.

Сфера і хрест

Вони прикрашені більш ніж 650 діамантами класичного огранювання, спочатку прикрашали державну корону королеви Вікторії 1838 року. Утім, її зіпсували. З корони дорогоцінні камені з неї дістали. Зараз у королівському музеї зберігається тільки рамка.

Сапфір Стюартов

Один із центральних каменів корони на її задній частині. Камінь міг належати королю Чарльзу I, чий син Яків II, імовірно, таємно вивіз дорогоцінний камінь із країни, коли був повалений під час “Славної революції” 1688 року. В результаті сапфір Стюартів повернувся до Англії й від 1838 прикрашав державні корони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королівська родина: чуттєві фото із сімейного архіву Єлизавети ІІ і Карла ІІІ

Великий червоний камінь у короні відомий як Рубін Чорного Принца.

Цей камінь напівдорогоцінний камінь шпинель був одним з улюблених у королеви Єлизавети II. Вважається, що його носив Генріх V під час Столітньої війни 1415 року. За легендою, король помістив перо в отвір, просвердливши в камені. Імовірно, камінь із пером прикрашав його шолом. Розміром він приблизно з куряче яйце, важить 170 каратів.

Діамант Куллінан

Це найбільший з колись знайдених необроблених алмазів вагою 3106,75 карата (621,35 г). Діамант знайшли 1905 року в Південній Африці в шахті “Прем’єр”. Назвали на честь власника копальні Томаса Куллінана. За два роки уряд Колонії Трансвааль підніс алмаз англійському королю Едуарду VII як подарунок на день народження.

Камінь розділили й зараз існує дев’ять його частин. Одну прикріпили ​​в центральну частину корони, іншу в скіпетрі. Решта зберігається в королівській колекції й прикрашає інші ювелірні вироби.

8 вересня королева Великої Британії Єлизавета II мирно померла у замку Балморал серед своїх близьких. Після цього тіло монархині помістили у спеціальну труну і на катафалку привезли до столиці Шотландії, а потім літаком переправили до Лондона.

Протягом усієї останньої подорожі покійну королеву супроводжувала корона Британської імперії, яка лежала зверху на її труні. Королеву Великої Британії Єлизавету ІІ поховають 19 вересня після церемонії прощання.

Наступним королем став її син. Його іменуватимуть Карлом ІІІ.