Попри війну, українці долучилися до Всесвітнього дня прибирання: як це було у Києві – сюжет (Відео)

Прибирання Київ

Повномасштабна війна росії проти України

На толоку прийшли навіть із малечею

Толока світового масштабу. 17 вересня відзначають Всесвітній день прибирання. Люди збираються аби очистити планету від пластику, скла та іншого сміття. Не залишаються осторонь й українці. За один день прибирання в Україні вже зібрали понад 190 тисяч кілограмів непотребу. На одній із толок побувала наша журналістка “5 каналу”. 

У Всесвітній день прибирання українці вийшли на толоки. До такої ініціативи долучилися громади у кожному регіоні України, де це дозволяє безпека. А взагалі у прибиранні цього дня бере участь 191 держава. В Україні толоки організовує екорух “Let’s do it Ukraine”. Кількість учасників на кожній локації цьогоріч обмежена через повномасштабне вторгнення, утім кожне місце перевірили піротехніки ДСНС. А для тих, хто не може вийти на вулицю у рідному місті, вигадали цифрове прибирання.

“Тобто вони очищають зі своїх телефонів інформацію, вони очищають інформацію зі своїх ноутбуків, ця інформація також буде реєструватися. Тому що всі сервери, які зберігають інформацію вони викидають дуже багато вуглекислого газу”, – розповідає координаторка екоруху “Let’s do it Ukraine” в Оболонському районі Дар’я Шуль.

Толока на Оболонській набережній столиці зібрала понад півсотні українців. Це жителі району, а ще активісти організації “Волонтерська північ” та благодійного фонду “Україна – це ти”. Не змогла всидіти вдома 71-річна пенсіонерка Валентина.

“Я хочу бути з людьми, я хочу бути разом. Була б трішки молодша, я б напевно пішла в госпіталь допомагати чи ще кудись”, – зауважила учасниця Толоки Валентина.

Співорганізаторка Толоки в Оболонському районі Олена Ларіна повідомила: “Ми завжди робимо самі толоки, запрошуємо місцевих мешканців для прибирання, бо якщо людина хоче жити в нормальному середовищі, то вона повинна про нього піклуватися”.

За дві години лише на цій локації зібрали з десяток мішків із різним непотребом.

“Здебільшого – це склянки, цигарки, бички від цигарок, листя, скоро буде опадати листя, будемо працювати”, – розповів учасник толоки Сергій.

Учасниця толоки Олена зауважила: “Багато пластику, ось цих трубочок, які беруть, щоби пити з ними і ось ці кришечки від пляшечок”.

“Люди викидають сміття, коли смітник недалеко. Наприклад на зупинці є смітник і до зупинки чомусь дуже важко дійти, і викидають це сміття на тротуарі”, – ствердила учасниця толоки Валентина.

На толоку прийшли навіть із малечею, аби діти ще змалечку знали, що сміття потрібно прибирати.

“Щоб наша Україна була чиста, щоб ніхто більше не сорив мусором”, – повідомила учасниця толоки Дарина.

Учасниця толоки Злата підсумувала: “Бо для цього есть урни і туда кидаємо ми мусор, цигарки і пачки разні”.

За день понад 26 000 учасників по усій Україні зібрали майже 200 тисяч кілограмів сміття. Частину відправили на переробку. І це ще не кінець, бо толоки в межах Всесвітнього дня прибирання будуть проводити до 25 вересня включно.

Софія Норенко, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Читайте також: “Чисто одеський” вівторок: як пройшла толока в одеському зоопарку – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.