Спортсмен врятував 20 людей

Чемпіон світу з підводного плавання вірменин Шаварш Карапетян 17 вересня 1976 року врятував 20 пасажирів тролейбуса, що впав із дамби у Єреванське водосховище.

На очах у Карапетяна та його брата тролейбус з пасажирами впав у Єреванске озеро. У транспортному засобі перебувало 92 людини. Хоча тролейбус занурився на глибину в 10 м, пловець зумів дістатися до нього, розбити скло і врятувати пасажирів.

“Героєм я себе не почував. Що героїчного в тому, щоб кинутися рятувати потопаючих людей, якщо ти кращий в світі плавець?” каже вірменський плавець. За 20 хв. підняв нагору 37 пасажирів із 92. Ще 26 врятувалися самотужки. Шаварш пролежав у лікарні півтора місяця. Мав запалення легень і зараження крові у водосховище зливали каналізацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасажирів поховали у братській могилі

Пізніше Карапетян повернувся до тренувань і зумів встановити ще один світовий рекорд в плаванні з аквалангом на дистанції 400 метрів. Це був 11-й і останній рекорд в кар’єрі плавця. Карапетян також є 17-кратним чемпіоном світу з підводного плавання. Жоден з урятованих пасажирів тролейбуса не знайшов чоловіка, щоб подякувати.

Поблизу Варшави польський літак “Іл-62”, що летів з Нью-Йорка, розбився 14 березня 1980-го. Під час аварійної посадки загинули 77 пасажирів і 10 членів екіпажу.