“Перемога України ще не визначена, але шлях проглядається” – що пише про нас світова преса

У звільненому Ізюмі та інших місцях знаходять масові могили жертв російського насильства, що показує ціну російської окупації. Аналіз про те, що успіхи українського наступу додають Україні сил швидше звільняти свої землі, і Захід має швидше й у більшому обсязі допомагати Україні зброєю. Німеччина посилає дедалі більше військової техніки попри те, що перед цим каже, що це неможливо. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“Не менш як 440 могил виявили у звільненому Ізюмі”, CNN, США

Українська влада виявила 440 могил на місці масового поховання в Ізюмі, нещодавно відвойованому в російських військ. Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що місце покажуть українським і міжнародним журналістам, щоб вони могли ознайомитися з тим, що виявили.

“Хочемо, щоб світ знав, що відбувається насправді, і до чого призвела російська окупація”, сказав Зеленський.

“Український центр стратегічних комунікацій” заявив у четвер, що деякі могили, виявлені в Ізюмі, були “свіжими”, а поховані там були “переважно мирними жителями”.

У квітні Ізюм зазнав інтенсивних артилерійських обстрілів зі сторони Росії. Місто за п’ять місяців окупації стало важливим перевальним пунктом для російських військ. Минулої суботи українські сили повернули собі контроль над містом, завдавши стратегічного удару по російському військовому наступу на сході.

На фото міноборони України видно численні хрести на могилах у лісовому масиві біля Ізюму, а також велика яма, викопана в лісі. Зеленський заявив, що Росія має відповідати за смерть там і в інших місцях, де виявили велику кількість тіл.

Росія залишає всюди смерть. І має нести за це відповідальність

“Буча, Маріуполь, а тепер, на жаль, Ізюм. Росія залишає всюди смерть. І має нести за це відповідальність. Світ має покласти на РФ реальну відповідальність за цю війну. Ми зробимо все для цього”, додав він.

Головний слідчий поліції Харківської області Сергій Болвінов заявив, що на Харківщині можуть бути й інші місця масових поховань. Говорячи про 440 могил, він сказав, що ексгумації показали, що жертви померли з різних причин.

“Дехто розстріляний, деякі загинули від артилерійського вогню, від так званих мінно-вибухових травм. Деякі від авіаударів. Багато тіл ще не впізнані. Отже, причини смерті встановлять під час слідства”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Путін нагородив військових, які були в Бучі. Дав сигнал, що злочини мають підтримку Кремля” Евген Чолій

Уповноважений України у справах зниклих безвісти Олег Котенко заявив, що пошуки останків “померлих героїв” ведуть обережно в усьому регіоні.

“Найбільша проблема, що деякі ділянки досі заміновані. Попри це продовжуємо працювати, адже маємо повернути кожного героя додому, щоб сім’ї якнайшвидше могли гідно вшанувати пам’ять воїнів, які загинули за Україну”, сказав Котенко.

Зеленський відвідав Ізюм у середу і сказав журналістам, що шокований кількістю зруйнованих будівель та убитих людей, що залишилися після російської окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Війна на виснаження не завершиться остаточною воєнною перемогою” Ярослав Грицак

Москва використовувала Ізюм як стартовий майданчик для наступу на південь, Донецьку область, а також як залізничний вузол для поповнення сил.

Зеленський також подякував іноземним урядам за направлення слідчих і прокурорів для розслідування можливих порушень прав людини окупаційними силами, додавши, що всі окуповані території повернуться під контроль України.

Цього місяця українці звільнили 8000 кв км своєї території

Українські сили ведуть тривалий військовий наступ, особливо в північно-східних і південних регіонах країни. Зеленський заявив, що цього місяця українці звільнили 8000 кв км території, і приблизно на половині досі проводять заходи зі “стабілізації”.

“Війна Путіна зазнає невдачі. Захід має допомогти йому швидше зазнати поразки”, The Economist, Велика Британія

Одним з багатьох виправдань, які Путін навів для вторгнення, є те, що Україна і Росія “одна нація”, яка має бути об’єднана під його милостивим правлінням.

“Ти все ще так вважаєш?” іронічно запитав Путіна президент України, коли його війська цього тижня вибили тисячі російських окупантів з Харківської області.

Сарказм Зеленського виправданий. Харківський контрнаступ, який розпочався 5 вересня, знаменує найдраматичніший відхід Росії від часу, коли наприкінці березня Путін відмовився від спроб захопити Київ.

Україна повернула собі два транспортні вузли, Ізюм і Куп’янськ, які потрібні Росії, якщо хоче завершити завоювання Донбасу та інтегрувати його до складу Росії. Плани Путіна провести фальшиві “референдуми” щодо анексії окупованих частин півдня та сходу України зараз відкладено, оскільки Україна контратакує в обох областях. Прогнози на війні завжди ризиковані, але ситуація, здається, змінилася. Російська окупація стримується. Україна поступово, а іноді раптово відкочує її назад.

Українське поле бою стоїть на двох стовпах техніка й люди. У техніці вона має перевагу, що зростає. США та інші держави відправили ракети з достатньою дальністю і точністю, щоб змінити умови ведення боїв. Україна може бачити й надійно вражати склади боєприпасів, командні пункти й логістичні вузли противника далеко за лінією фронту. Росія ні.

Гадана перевага Росії в повітрі була придушена мобільними засобами ППО. У той час як РФ виснажує запаси озброєнь, запаси України стають дедалі більшими й потужнішими, оскільки чудова зброя НАТО замінює її старе радянське озброєння.

Зростає і кадрова перевага України. Початкові сили вторгнення Путіна, чисельністю 200 тис. осіб, ніколи не були достатньо великими, щоб окупувати всю Україну. Він уявляв, що українська армія розвалиться. Втрати Росії жахливі. За деякими оцінками, до 80 тис. солдатів убито або поранено. Незважаючи на наймання у в’язницях і величезні гроші, Путін не може їх замінити.

В Україні навпаки є все доросле чоловіче населення, до якого можна звернутися. Їхній бойовий дух зашкалює, і, частково завдяки НАТО, вони добре оснащені й краще навчені. Вони лише збільшать упевненість, коли Росія похитнеться. Вони борються за свої домівки й співгромадян. Російські війська борються за кошик брехні, що Україною правлять “нацисти”, і що вона загрожує Росії, а її народ хоче, щоб РФ “звільнила його”.

Путін теоретично міг би оголосити загальну мобілізацію та змусити піти в бій набагато більше молодих росіян. Але знає, що це буде вкрай непопулярним, тому ще не зробив цього. Навіть якби зробив, знадобилося б багато місяців, щоб набрати, навчити, озброїти й розгорнути вперте й налякане підкріплення.

Перемогу України ще не визначено, але шлях проглядається

Перемогу України ще не визначено, але шлях проглядається. Цілком вигнати Росію з України буде складно. Це означатиме витіснення її з території, де вона набагато краще вкоренилася, ніж у Харкові. Загальний крах російських сил можливий, але малоймовірний.

Тому Захід має закріпити успіх. Україна показала, що може використати західну зброю для повернення території. Захід має надіслати якісніші боєприпаси, як-от ракети далекого радіусу дії для пускових установок HIMARS, які вже довели свою ефективність. Їх він раніше не наважувався постачати.

Щоб уникнути ескалації, зброя НАТО не має стріляти по Росії. Україна, напевно, погодиться на це. Також знадобиться надійний потік боєприпасів для майбутніх наступів і бронетехніка для швидкого перекидання військ. Заходу також слід подумати, що може знадобитися Україні наступного року і значно розширити масштаби навчання українських військових за кордоном.

Що більше землі втратить Росія, то важче їй буде утримати решту

Імпульс у війні може бути таким, що сам собою підтримується. Якщо українці в окупованих містах вважають, що окупанти залишаться там, деякі з них можуть, зрештою, погодитися чи навіть співпрацювати. Якщо думають, що росіян виженуть через кілька місяців, у них буде протилежний стимул ті, хто чинить опір, чекатимуть, що опиняться в таборі переможців. Колабораціоністи боятимуться. Тож що більше землі втратить Росія, то важче їй буде утримати решту.

То більше причин у Європі чинити опір енергетичному шантажу Путіна. Відтоді, як він перекрив постачання газу, європейські уряди пообіцяли рити глибше, щоб не дати своїм громадянам замерзнути цієї зими попри те, що вони прочісують світ у пошуках альтернативних джерел енергії. Можна чіплятися до деталей політики, але головне, незважаючи на біль, зберігати солідарність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “На окупованих територіях Росія ставить небезпечний психологічний експеримент” Вікторія Романюк

Тим часом у Путіна перші тріщини в його ретельно культивованій аурі непереможності. Він придушив більшу частину інакодумства, але занепокоєння все таки поширюється. Голоси яструбів критикують ведення війни. Рамзан Кадиров, грізний чеченський воєначальник, назвав ситуацію на місцях такою, що “вражає”. Націоналіст на російському телебаченні тактовно припустив, що Путіну погано радили. Декілька сміливих місцевих політиків у Москві й Санкт-Петербурзі навіть закликали його піти у відставку.

Російська економіка перенесла санкції краще, ніж очікувалося, але поступово стагнує, а ціни на енергоносії, які приносили користь Росії, упали. Захід має спробувати вбити клин між режимом і російським народом. Західним лідерам слід наголосити, що вони борються з Путіним, а не з росіянами. Західні країни мають вітати російських перебіжчиків, особливо найосвіченіших. Росіянам, які служать режиму, навпаки треба відмовляти у візах. Якщо пощастить, російська еліта врешті-решт втомиться від ізоляції, а її сили безпеки втомляться від того, що тиран з манією історичної величі затягнув їх у війну, у якій неможливо перемогти. Росія може покласти край цьому конфлікту в будь-який час. Але миру не буде на тих умовах, які спочатку передбачав Путін.

“Німеччина направить Україні 50 бронетранспортерів”, Politico, США

Німеччина направить Україні 50 бронетранспортерів Dingo, заявила в четвер міністр оборони Крістін Ламбрехт, що означає черговий розворот позиції Берліну щодо військової підтримки Києва лише за кілька днів після заяви про неможливість такого кроку.

“Втішно бачити успіхи, яких Україна змогла досягти в останні дні, зокрема за допомогою німецької зброї”, сказав Ламбрехт.

Крім постачання 50 Dingo, Берлін відправить ще дві реактивні системи залпового вогню Mars на додаток до трьох раніше відправлених

Крім постачання 50 Dingo, вона повідомила, що Берлін відправить ще дві реактивні системи залпового вогню Mars на додаток до трьох раніше відправлених Німеччиною. Ця заява була зроблена на тлі критики Берліна з боку України, США та місцевих політиків в останні дні за те, що німці не збільшили постачання зброї. З початку війни уряд канцлера Олафа Шольца не раз наполягав, що не може надавати різні види військової допомоги, але, зрештою змінював курс під сильним внутрішнім і зовнішнім тиском.

Dingo броньована машина, яку Німеччина використовувала, наприклад, під час військової місії в Афганістані для безпечного перевезення військ. Це не бойовий танк Leopard 2 і не БМП Marder. І те, й інше важче озброєння, яке, за словами Шольца, Берлін відправить Україні лише у випадку, якщо інші союзники також погодяться надати такі ж.

“Не буде жодних односторонніх дій Німеччини”, не раз заявляв Шольц.

Проте ухвалене в четвер рішення про постачання Dingo ставить під сумнів достовірність доводів Бердіна, оскільки Ламбрехт лише за кілька днів до цього наполягала, що з різних причин відправити такі бронемашини в Україну неможливо.

Ламбрехт також заявила, що Німеччина незабаром зможе укласти угоду щодо обміну танками з Грецією, відповідно до якої Афіни відправлять 40 БМП в Україну, а отримають замість них 40 німецьких Marders.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія обіцяла колабораціоністам на окупованих територіях, що назавжди прийшла, а потім втекла з Харківської області. За російськими військами бігли українські зрадники, які пішли на співпрацю з окупаційною владою. Це підриває авторитет росіян на інших окупованих територіях та відбиває бажання інших ставати колабораціоністами. Воєнна поразка РФ в Україні може підштовхнути Путіна використати тактичну ядерну зброю, але ніхто не знає до яких наслідків це може призвести можливо, до протилежних від тих, на які розраховує Москва.