Справа Стерненка: свідок заявив про тиск ОП на Генпрокуратуру – включення (Відео)

Стерненко

Справа проти активіста Стерненка: усі подробиці

Тодішня генпрокурорка Ірина Венедиктова заявила, що Стерненко отримає підозру в будь-якому разі

Заступник голови Офісу президента тиснув на Генпрокуратуру, аби засудити активіста Сергія Стерненка. Про це повідомив на допиті працівник прокуратури Андрій Радіонов під час чергового судового засідання в Одесі, передає “5 канал”.

Радіонов був старшим групи прокурорів навесні 2020 року у справі Стерненка, якому інкримінують умисне вбивство, та відмовився підписувати підозру активісту. Після цього прокурора перевели поза штат, а справу передали. Під час допиту Радіонов повідомив, що розслідування було неповним та упередженим. Тодішня генпрокурорка Ірина Венедиктова заявила, що Стерненко отримає підозру в будь-якому разі.

Проте, прокурор стверджує, що сама вона матеріалів справи не досліджувала. Крім того, за словами Радіонова, у межах справи не досліджувалися обставини нападу на Стерненка і можливих “замовників” нападу також ніхто не шукав. Натомість результати експертиз – замінювали. Сторона обвинувачення від коментарів відмовилася, а от адвокати громадського активіста назвали справу політичним замовленням.

“Коли ти чуєш в інтернеті Шарія, Портнова, ще когось, хто прямо висловлюються, що вже знають висновки експертизи і що там буде, а ти вивчаєш цю експертизу і бачиш, що там в порівнянні з первинним оглядом СМЕ змінено навіть положення ножа. Де буде обух, ти починаєш думати, що це узгодженні дії в позапроцесуальний спосіб. Наскільки мені відомо, Симоненко казав, що це вказівка від заступника голови Адміністрації президента Смірнова”, – сказав прокурор Генеральної прокуратури України Андрій Радіонов.

Обвинувачений Сергій Стерненко зауважив: “Він повідомив про тиск на Офіс генпрокурора, з боку заступника голови Адміністрації президента України Єрмака – Смірнова, який за вказівкою якого матеріали кримінального провадження зливалися в публічний доступ через Шарія та Портнова. Те, що повідомив прокурор, чітко доводить ознаки політичного переслідування”.

Як повідомляв 5.UA, Сергія Стерненка, колишнього очільника одеського осередку “Правого сектора”, підозрюють в умисному вбивстві. За версією слідства, у травні 2018 року в Одесі на нього напали двоє чоловіків. Активіст поранив одного з них ножем, той помер на місці. Сторона захисту наполягає, що це був самозахист. В червні 2020 року Стерненку обрали запобіжний захід – домашній арешт. Три тижні тому матеріали справи відкрили для ознайомлення сторін.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.