В Ізюмі знайшли масове поховання людей – понад 440 могил

В Ізюмі на Харківщині знайдене масове поховання людей.

“Завтра там будуть журналісти українські та міжнародні. Ми хочемо, щоб світ знав, що реально відбувається й до чого призвела російська окупація. Буча, Маріуполь, тепер, на жаль, Ізюм… Росія всюди залишає по собі смерть. І повинна за це відповідати. Світ повинен притягнути Росію до реальної відповідальності за цю війну. Зробимо все для цього”, – сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до українців.

Необхідні процесуальні дії там уже розпочалися. Більше інформації чіткої, перевіреної має бути завтра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ізюмі окупанти атакували гору, де люди дзвонили рідним. Багато вбитих ЗМІ

Начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов у коментарі Sky News повідомив, що у похованні виявили понад 440 могил. Тіла були поховані окремо.

“Ми знаємо, що дехто був убитий (розстріляний), дехто загинув від артилерійського вогню, так званих мінно-вибухових травм. Дехто загинув від авіаударів. Багато тіл ще не впізнані, тому причини смерті будуть встановлені в ході слідчих дій”, – сказав Болвінов.

Проєкт Радіо Свобода та Голосу Америки, телеканал “Настоящее время”, опублікував фотографії масових поховань у лісі в Ізюмі, отримані від українських журналістів.

“Деякі поховання з хрестами, на них написи. Десь навіть є вінки. Десь немає нічого, лише могила. Написи: “ЗСУ, 17 осіб, з моргу”, “345”, “412””, – йдеться у його телеграм-каналі.

Уповноважений з питань зниклих безвісти осіб Олег Котенко підтвердив справжність знімків.

Він розповів, що окупанти самі публікували відео із цього поховання в Ізюмі, тому українські сили його шукали.

“І десь є реєстр, у якому, я думаю, вони нам підказуватимуть, де вони взяли це тіло для поховання. Ми зараз працюємо над цим, і я думаю, що ми ці списки знайдемо і ми розумітимемо, що це за людина, чому їй було присвоєно номер, а не прізвище. Але є там і прізвища, а ще там є вінки, і дата загибелі там також є на деяких. Більшість, я думаю, загинули під обстрілами, ми за датами це вже зрозуміли: люди загинули, коли вони били з артилерії по місту”, – сказав Котенко.

“На кладовищі під Ізюмом знайшли братську могилу українських військових у ній поховано до 25 захисників. Загалом за час окупації на місцевому цвинтарі з’явилися понад 460 нових поховань”, – зазначає Громадське.

Наразі сапери закінчили перевірку території навколо братської могили. На 16 вересня запланована процедура ексгумації тіл загиблих.

Російська війська захопили Ізюм 1 квітня. 10 вересня українські військові показали, як увійшли в місто. Через чотири дні у місто приїхав президент Володимир Зеленський.

Росіяни в Ізюмі складали “чорні списки” українців.