Мертві діти та закатовані в’язні – “Тайра” у США розповіла про тортури та злочини росіян у Маріуполі

Звільнена з російського полону Юлія “Тайра” Паєвська розповіла про злочини російських окупантів у Маріуполі та жахи ув’язнення перед Гельсінською комісією Конгресу США.

Ув’язнені у своїх камерах тижнями кричали і вмирали від тортур без будь-якої медичної допомоги. Єдине, що вони відчували перед смертю, це знущання та побиття, деталізує The Guardian виступ Паєвської.

“Вагітні жінки-в’язні, про їх долю не знають ні рідні, ні держава. Боєць, якого били три години, а потім кинули в підвал, як мішок. І лише через день до нього хтось прийшов. Мертва дитина на руках у матері. Семирічний хлопчик із кульовими пораненнями помирає в мене на колінах, тому що в цьому випадку я не могла відвернути смерть”, розповіла “Тайра”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Правда їх не цікавить. Їм важливо, щоб сказала те, що вони хочуть почути”

На її очах гинуло під авіаударами півмільйонне місто Маріуполь.

“Це були методичні, сплановані авіаудари по лікарнях і житлових кварталах…Лікарня, повна поранених солдатів і цивільних, де закінчилися анестетики та антибіотики. Солдати і весь медичний персонал сплять дві-три години на добу, тому що операції йдуть одна за одною. “Швидкі” прибувають кожні 5-10 хвилин, де поранені та мертві лежать один на одному. Палаючі машини з палаючими людьми в них.

Рятувальники дістають з-під завалів понівечених до невпізнання жінок і дітей. Люди набирають воду з калюж. Пограбовані будинки. Собаки, які колись були домашніми тваринами, тягали людські кінцівки містом”, описує вона жахи Маріуполя.

Паєвська розповіла, що російський солдат запитав її, катуючи: “Ви знаєте, чому ми це робимо з вами”.

“Тому що можеш”, – відповіла вона.

16 березня “Тайра” з водієм “швидкої” Сергієм потрапили в Маріуполі в полон російських загарбників. Волонтерка в день викрадення їхала на виклик до дитини та опинилася у засідці російських окупантів.

17 червня її звільнили з полону.