Україна веде перемовини про отримання систем ППО одразу із 5 країнами – Зеленський

NASAMS

Повномасштабна війна росії проти України

Держав, які спроможні гарантувати закриття неба силами ППО – не так багато, зауважив президент

Україна наразі веде перемовини одразу із п’ятьма країнами про постачання систем протиповітряної та протиракетної оборони. Це пріоритетне питання для влади.

На цьому наголосив президент Володимир Зеленський на спільному брифінгу з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у Києві.

“Ми розпочали розмови, і є результати позитивні щодо NASAMS та IRIS-T. Що стосується наших німецьких партнерів, то ми очікуємо кілька систем. Поки що не отримали жодної. Так само як і від США… Але, тим не менш, це частково закриває питання дефіциту систем ППО”, – заявив Зеленський.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Він уточнив, що переговори не обмежуються лише двома партнерами – Україна “налаштована працювати” також із Францією, Італією та Ізраїлем. Втім від останнього поки що “не отримали позитивної реакції”.

“Як би там не було, держав, які спроможні нам гарантувати закриття неба, з точки зору ППО, їх не так багато. От навколо цих п’яти держав і треба вирішувати це питання”, – додав президент.

Він зауважив, що затримки із постачанням систем протиповітряної оборони коштують українцям життів.

“Німеччина могла б нам, певно, швидше передати. Але Німеччина не винна в тому, що росія ракетами б’є по Україні. Хочеться, щоб усі держави, які спроможні дати важку техніку Україні… відкрили нам цей простір та можливість… Тому ми очікуємо не тільки від Німеччини конкретної допомоги”, – резюмував глава держави.

Як розповів колишній міністр оборони України Степан Полторак (2014-2019), що кондитерська корпорація Roshen надала допомогу в переобладнанні та ремонті комплексів ППО навколо Києва.

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.