В Україні підтвердили перший випадок мавп’ячої віспи

15 вересня в Україні лабораторно підтвердили перший випадок віспи мавп.

Пацієнт на стаціонарному лікуванні. Він має легкий перебіг хвороби, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США констатували першу смерть від мавпячої віспи

“Діагностувати захворювання вдалось завдяки ПЛР-дослідженню, яке було проведено обласним Центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Зараз триває епідеміологічне розслідування вказаного випадку”, йдеться у повідомленні.

Пацієнт каже, що він не контактував з хворими на віспу мавп та не виїздив за кордон. Але поява симптомів захворювання і попередні результати аналізів вказують що він зразився одному з великих міст України. Точне місце не повідомляють.

У нього спостерігається підвищена температура та висип на тілі.

Перший випадок зараження мавпячою віспою підтвердили також в Польщі. Загалом було до 10 підозр на захворювання.

В Україні реєструватимуть випадки мавпячої віспи, але епідеміологічного спалаху боятися не варто. Такий прогноз дав головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Початкові симптоми: лихоманка, головний біль, м’язові болі, біль у спині, збільшення лімфатичних вузлів, виснаження. Може бути висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, зокрема на геніталії.

Експерти вважають, що молоді люди більше ризикують заразитися чи захворіти на цю недугу, оскільки вони рідше були вакциновані проти віспи, яку подолали у 1980-х.