Угорщина не є демократією – Європарламент ухвалив рішення

Угорщина більше не вважатиметься демократією.

Європейські цінності у цій державі під системною загрозою, йдеться у звіті Європарламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія має погані новини для Орбана ЗМІ

У документі вказано, що Угорщина стала “виборчою автократією”.

Звіт прийняли 433 голосами. 123 було проти, 28 утрималися. Це символічна догана з боку інститутів ЄС на адресу Угорщини. Але навряд буде якесь конкретне покарання.

Члени Європарламенту перерахували проблеми Будапешту від функціонування виборчої системи до судової незалежності. Висловили побоювання з приводу академічної та релігійної свободи, а також прав вразливих верств населення.

“Ми глибоко шкодуємо про те, що відсутність рішучих дій з боку Євросоюзу сприяла руйнуванню демократії, верховенства права та основних свобод в Угорщині, перетворивши країну на гібридний режим виборчої автократії”, заявила депутатка Європарламенту від “Зелених” Гвендолін Дельбос-Корфілд.

Угорщина погрожувала заблокувати продовження деяких санкцій ЄС проти Росії, якщо троє олігархів, зокрема Алішер Усманов, Петр Авен і Віктор Рашников, не будуть виключені зі списку. Тим часом ЄС планує продовжити обмеження проти росіян і організацій РФ на пів року. Зараз до списку санкцій входять 1217 фізичних осіб і 108 юридичних.

У липні Угорщина заявила, що не постачатиме зброю Україні. А міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто їздив до Москви домовлятися про постачання газу.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, Україна ніколи не виграє війну “тому, що російська армія має асиметричну перевагу”. Україна з європейськими партнерами обов’язково переможе Росію, навіть попри побоювання глави угорського уряду, відповіли тоді в МЗС.