Українцям скасують роумінг у ЄС: що це означає і в чому користь

Україну включать у зону безкоштовного роумінгу Євросоюзу.

Це дасть можливість не платити додатково за зв’язок після перетину кордону, заявила глава Єврокомісії Урсула фонд дер Ляєн у Twitter.

“Ми дамо Україні можливість максимально використовувати свій потенціал. Грунтуючись на успіху шляхів солідарності для забезпечення безперебійного доступу до єдиного ринку. Включаємо Україну в нашу зону вільного роумінгу ЄС”, написала вона.

З 2017 року в країнах ЄС працюють правила безкоштовного роумінгу. Це означає, що при подорожах в межах блоку тарифи за користування мобільним зв’язком не змінюються. Користувач оплачує звичайний тариф свого оператора, ніби він знаходиться в своїй країні.

“Коли ви виїжджаєте за межі своєї країни в іншу країну ЄС, вам не потрібно платити додатково за користування мобільним телефоном. Ваші дзвінки на мобільні і стаціонарні телефони, текстові повідомлення (SMS) і використання даних (перегляд веб-сторінок, потокове відтворення музики і відео) оплачуються за внутрішніми тарифами, тобто, за тією ж ціною, що і дзвінки, текстові повідомлення і дані у вашій країні”, пояснюють принцип роумінгу в країнах ЄС на офіційному сайті.

Це правило також поширюється на будь-які вхідні дзвінки або текстові повідомлення, які людина отримує, перебуваючи за кордоном. З користувача не стягують додаткову плату за дзвінки або текстові повідомлення в роумінгу, навіть якщо людина, яка телефонує, користується послугами іншого оператора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ІТ-армія влаштувала цифрову “бавовну” онлайн-ресурсам Росії

“Якщо ви постійно користуєтеся мобільним телефоном за кордоном, наприклад, якщо ви переїжджаєте за кордон і продовжуєте використовувати сім-карту зі своєї країни, ваш оператор мобільного зв’язку може стягувати додаткову плату за роумінг. Однак ці збори обмежені політикою сумлінного використання”, уточнюють умови для тих, хто перебуває поза своєю країною тривалий термін.

Включення України в зону безкоштовного роумінгу ЄС означатиме, що абоненти українських туроператорів не повинні будуть турбуватися про зв’язок під час поїздок країнами Європи. Не потрібно буде платити за вхідні дзвінки та повідомлення. Також мешканці ЄС не повинні будуть доплачувати своїм операторам мобільного зв’язку при відвідуванні України.

Після 24 лютого українські туроператори забезпечували біженцям в ЄС безкоштовний роумінг і дзвінки додому для зв’язку з родичами. Схожі пакети допомоги пропонували і місцеві оператори мобільного зв’язку за кордоном.

Після скасування роумінгу для українців з’явиться можливість не купувати сім-карту місцевого оператора в країні перебування.

14 вересня глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн приїде до Києва. Із президентом Володимиром Зеленським обговорять потенціал України. В тому числі – приєднання до зони безкоштовного роумінгу.

Фон дер Ляєн заявила, що хоче розширити доступ України до єдиного ринку ЄС. За її словами, єдиний ринок це величезний успіх, і тепер настав час Україні його розділити.