“Тепло з хати забирає вітер, а не мороз”

Вісім найпростіших методів економії опалення

 Зі старої цегляної хати сучасної енергоефективної не зробиш, говорить виконроб 45-річний Віктор Полюхович із Рівного. Але можна зробити економнішу в сенсі опалення.

Бригада Віктора Полюховича 20 років виконує всі види будівельних робіт від зведення фундаменту до покрівлі й внутрішнього ремонту. Останнім часом замовники просять модернізувати старі помешкання, зробити їх теплішими й енергоефективнішими.

 Цьогоріч люди нажахані ­наближенням зими, можливими проблемами з газом, електрикою. Тому в нас поширена ­робота “утеплення хати за 10 тисяч гривень”, продовжує ­Полюхович. Я поглибив знання в галузі енергоефективності, знайшов ­дієві та недорогі удосконалення. Випробував на власному будинку.

Віктор Полюхович називає вісім найпростіших і найдешевших методів утеплення помешкання.

 Найголовніше правило тепло з хати більше забирає не мороз, а вітер, пояснює. Перше удосконалення ми задуваємо будівельною піною всі щілини в будинку. На дверних і віконних коробках, на вікнах, під зовнішніми і внутрішніми підвіконнями, на зовнішніх відкосах, між старою цеглою на кладці, між фундаментом і стіною.

Особливо ретельно обстежуємо стелі, через які виходить багато тепла. Вилазимо на горища, запінюємо все, куди тільки доліземо пістолетом із піною. Іноді на одну хату йде два ящика піни, але воно того варте.

Другим вузлом майстри вдосконалюють вікна.

 Найдієвішим методом є так зване друге скло, говорить Полюхович. Зсередини на раму клеїмо спеціальну цупку силіконову плівку. Продається готова в магазинах, монтується на двосторонній скотч. Між вікном і плівкою утворюється додаткова повітряна подушка. З метою економії можна купити звичайну цупку прозору поліетиленову плівку, вирізати потрібного розміру та приліпити на раму на двосторонній скотч. Плівка трохи псує зовнішній вигляд вікна, але добре зберігає тепло. Подібний ефект дають віконні ролети, що щільно прилягають до рами.

Пластикові вікна регулюють, щоб щільно закривалися.

Третім етапом утепляють бетонну підлогу, покриту плиткою чи ламінатом.

 Від кахельної підлоги завжди пре холод, ноги мерзнуть, у кімнаті не затишно навіть за температури 25 градусів тепла, каже Віктор Полюхович. За винятком теплої підлоги, коли у стяжку вмонтовані труби опалення. Кахельну підлогу радимо на зиму застелити килимами, доріжками, ковроліном. Оптимально покласти під килим рулонний ­вспінений утеплювач або листовий 5-міліметровий полістирол.

Перед опалювальним сезоном Віктор Полюхович радить почистити димарі та витяжку.

 Не лише в цілях безпеки, а й для комфорту, пояснює. Бо витяжка виводить назовні надлишкову вологу, що утворюється в помешканні. Забита вентиляція з цим не справляється, волога й неприємні запахи лишаються всередині. У хаті стає некомфортно, люди частіше хворіють, вмикають котла потужніше. Газу горить більше, а в хаті все одно вогко.

Рекомендує почистити приточну вентиляцію для котла газового чи твердопаливного.

 Для якісного горіння потрібен кисень, інакше паливо спалюватиметься неефективно, додає.

П’ятим вузлом, що удосконалюють майстри, є радіатори опалення.

 Їх чистимо від пилу та бруду, клеїмо на стіну за батареями фольгований утеп­лювач, каже Віктор Полюхович. Він не дає теп­лу від батареї тікати в зовнішню стіну, а спрямовує його всередину приміщення. Прибираємо навколо батарей старий хлам, відсуваємо меблі. Іноді замінюємо старі радіатори, бо геть забиті накипом.

Шостим етапом обслуговують опалювальні котли. Чистять їх, промивають систему опалення, налагоджують оптимальну роботу. Для складних газових моделей залучають спеціалістів.

 Часто газовий котел працює роками, ніхто до нього не заглядає, власники дотримуються правила “не заважай техніці працювати”, говорить. А ми його почистили, налагодили, виправили помилки і став споживати вдвічі менше газу.

 Сьомий метод економії поділ хати на теплові зони і нагрівання лише потрібних, розповідає Полюхович.

У міжсезоння чи теплі зимові дні радить ставити опалюваний котел на мінімальну потужність. Щоб у хаті була температура +17…19°C. Житлові приміщення догрівати електричним обігрівачем до комфортної температури +22…24°C.

 Дешевше гріти не всю хату, а лише ті приміщення, де люди перебувають найчастіше, каже Віктор Полюхович. І лише в той час, коли там є мешканці. Для чого гріти спальню зранку до вечора, коли там все одно нікого немає? Або кухню протягом ночі. Радіатори в коридорах не потрібні.

Останнім методом економії називає зміну звичок мешканців.

 Про яку економію енергоресурсів може йти мова, коли люди звикли серед зими в майках ходити, двері й вікна завжди навстіж відкриті, собаки й коти туди-сюди ганяють. У мене родичі живуть у Німеччині, мають приватний будинок з автономним газовим опаленням. У них температура у приміщенні взимку 1819 градусів тепла, мешканці ходять по хаті в теплих вовняних светрах і капцях. Це вважається нормою, ознакою порядності, економного ставлення до ресурсів.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”