В Кабміні очікують подвоєння державного боргу

Держборг України може перевищити 100% валового внутрішнього продукту України.

Кабінет міністрів пропонує встановити на кінець 2023 року граничний обсяг державного боргу в сумі 6 трлн 406 млрд гривень, що на 76% більше, ніж у 2022 році (3 трлн 645 млрд гривень), йдеться в проєкті бюджету, який оприлюднив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Доходи державного бюджету України у 2023 році становитимуть 1 трлн 279 млрд гривень, видатки – 2 трлн 514 млрд гривень. Граничний дефіцит бюджету становитиме 1 трлн 280 млрд гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що подорожчає 2023 року: Кабмін визначив податки й акцизи

Мінфін має право запозичити 1 трлн 687 млрд гривень (у тому числі на зовнішніх ринках – 1 трлн 596 млрд гривень).

“Мінфіну надається право за рішенням Кабміну у разі потреби випускати ОВДП на додаткові суми для збільшення статутних капіталів державних банків та фінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб”, йдеться в документі.

Кабінет міністрів схвалив проєкт державного бюджету на 2023 рік. Головний кошторис країни направлять на розгляд Верховної Ради.

“Це бюджет країни, яка стане сильнішою, зміцнить свою обороноздатність, зможе відбудовуватися після завданої шкоди через російську збройну агресію, а також дбати про тих громадян, які цього потребують”, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.