Загострення між Вірменією та Азербайджаном: чим в цьому питанні важлива війна в Україні

Загострення між Вірменією та Азербайджаном не зможе вплинути на фронти війни в Україні. Натомість поразки Росії матимуть значний вплив на Кавказ і країни цього регіону чекають на невдачу Москви. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень.

“Росія в загостренні буде вимушена маневрувати. Тому що укладання угод на умовах Баку вона не хоче. Бо таким чином повністю підважує свої союзницькі зобов’язання перед Єреваном. А якось серйозно вплинути на Єреван, щоб зупинити наступ, вони теж не можуть. Тому робитимуть вигляд, що нічого страшного не відбулося”, говорить Семиволос.

Москва призначила комісію, яка нібито має поїхати і розібратися, але так лише хочуть затягнути вирішення конфлікту, пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Оперативна ініціатива перейшла до ЗСУ” експерт про значення останніх перемог на фронті

“Це радянська традиція. Вона означає, що все хочуть відкласти у довгий ящик. Це те, що відбувається зараз. А у майбутньому багато чого залежить від того, як відбуватиметься війна в Україні. Тому що від поразки росіян в значній мірі залежатиме ситуація у кавказьких країнах. Тій же Грузії, Азербайджані”, каже Семиволос.

Росіяни мають достатньо ресурсів, щоб ситуацію тримати під контролем, наголошує експерт.

“Тому на пряму на фронт в Україні загострення не вплине. Але якщо Москва матиме поразку, то вона ослабне. І не зможе здійснювати тиск на уряди в цьому регіоні. Росіяни втратять для цього ресурси. На Кавказі чекають результатів війни саме в Україні”, додає Семиволос.

Міністерства оборони Вірменії та Азербайджану заявили про загострення бойових дій на кордоні. Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян після початку бойових дій на вірменсько-азербайджанському кордоні провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

Вірменія вирішила звернутися до Росії та ОДКБ через ситуацію з Азербайджаном. Азербайджан заявив, що відповідальність за загострення ситуації на кордоні “лежить на військово-політичному керівництві Вірменії”.