“Ситуація непроста” – що відбувається на звільненій території Херсонщини

Ситуація у деокупованих населених пунктах Херсонщини надважка.

У Князівці пошкоджено або зруйновано 100% будинків, у Високопіллі 80% руйнувань. Про це в ефірі телемарафону повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіційно підтвердили звільнення п’яти населених пунктів Херсонщини

“Перше, на чому ми наполягаємо у спілкуванні із людьми, приїжджаючи у звільнені села, це негайна евакуація. Наша армія не обстрілювала окуповані території, тому страху таких обстрілів у місцевого населення немає. Через це евакуюватися одразу погоджуються не всі”, зазначив він.

За його словами, як тільки починаються обстріли з боку росіян, люди просять евакуацію.

“А вже буквально через кілька днів, після обстрілів з боку окупантів, люди самі простять нас вивезти їх звідти. Така ситуація, наприклад у Миролюбівці. Ще вчора там залишалося 104 людини, сьогодні вже 47. Ми допомогли з евакуацією 22 людям, ще 35 виїхали самі”, розповів Янушевич.

Він наголосив, що місцева влада допомагає тим мешканцям, хто залишається у деокупованих населених пунктах, зокрема, доставляють їжу, ліки, воду й інші гуманітарні вантажі.

“Ситуація непроста, але робимо усе, аби з нею впоратися”, підкреслив він.

У Херсоні спостерігають посилення оборони росіянами на тлі наближення українських сил.

Противник все частіше вилучає у місцевих транспортні засоби, щоб у разі прориву мати можливість втекти з Херсонщини. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) за підсумками 12 вересня.