Угорщині не вперше урізають фінансування: чи натякають країні на вихід з ЄС – сюжет (Відео)

Угорщина

Над офіційним Будапештом хмари згущуються вже не вперше

Єврокомісія не хоче давати гроші Угорщині. Брюссель рекомендуватиме скоротити фінансування Будапешта. Таке анонімно розповіли агентству Blomberg єврочиновники. Угорщину підозрюють у розкраданні коштів. Урізують фінансування Будапешту вже не вперше. Єврокомісія більше не хоче терпіти вибрики уряду Віктора Орбана. У ЄС навіть заговорили про вихід Угорщини із союзу. 

З речами – на вихід. У Євросоюзі заговорили про вихід Угорщини зі спілки. Цього разу про це сказав чеський урядовець. А його країна тепер головує в ЄС.

“У ЄС переговори часто складні, і їх можуть вести багато країн. Та Угорщина, на мій погляд, подолала тривалий шлях до краю своєрідної прірви, і тепер вона має вирішити: відійти від цього краю чи ризикнути й стрибнути, про наслідки чого я спекулювати не хочу”, – зазначив міністр уряду Чехії з європейських питань Мікулаш Бек.

Вигнати Угорщину з Євроспілки не можна. Такої процедури немає. Держава-членкиня ЄС може покинути союз лише добровільно. Так було з Великою Британією. Утім над офіційним Будапештом хмари згущуються вже не вперше. Яким чином “попросити” Угорщину з Євроспілки запропонував Люксембург.

“Слід провести референдум в ЄС щодо питання, чи хочете ви терпіти Орбана в Євросоюзі. Я переконаний, що результатом буде – рішуче ні”, – наголосив міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн.

Але про вихід з ЄС гомонять і у самій Угорщині. Владні ЗМІ навіть знайшли назву для цього процесу “уґзіт”. Ба більше – частина урядовців не приховує свого євроскептицизму. Режим Віктора Орбана більше десятка років при владі. Угорщина тепер – це країна, проти якої порушено найбільше санкційних процесів усередині ЄС. Незмінний голова уряду шукає нових шляхів, як залишитися при владному кермі. Але роздмухування антиєвропейських настроїв може йому дорого коштувати.

“Станом на травень 9 з 10 угорців підтримують членство Угорщини у Євросоюзі. Більше того – авторитетна агенція “Медіан”, вони сформулювали додаткове питання таким чином: “Якщо Віктор Орбан закличе підтримувати вихід з ЄС, чи будете ви підтримувати цей вихід?”. 80% угорців сказали, що вони будуть підтримувати членство у ЄС. Тому тут це важливо розуміти”, – повідомив директор Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитро Тужанський.

Віктор Орбан намагається всидіти на двох стільцях. З одного боку, прем’єр Угорщина не приховує: він антиєвропейський політик. Але з іншого – офіційний Будапешт ласий до грошей Євроспілки. Угорська економіка міццю за останні роки не уславилася, надто у ковідний час.

“Угорщина – це друга країна за кількістю дотацій у ЄС. Для них це просто фантастичні суми. І вони не є самодостатніми у економічному плані. Британія може бути самодостатньою, тим паче маючи дуже широкий союзний фронт інших країн, як-от Британської співдружності, і США, і Східної Європи, і з Україною вони мають стратегічне партнерство. То Угорщина ну з ким – з росією? Сумнівно”, – зазначив директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Ґрунтовних претензій в Брюсселя до Будапешта назбиралося чимало. Починаючи від головного для Євроспілки – зазіхання на права та свободи громадян. Завершуючи постійним бажанням офіційного Будапешта діяти всупереч офіційній позиції ЄС. Угорська столиця – чи не остання в Європі, яка відверто прихильна до москви. І кожен новий пакет європейських санкцій проти росії – це черговий виток протистояння між Будапештом та Брюсселем.

“Оці, як кажуть, павичеві танці Орбана “туди-сюди” – це тільки популізм. Не більше. Іншого виходу нема – ні куди, у тайгу підуть? Ці всі розмови тривають же років 5. Почалося все з міграції, Орбан сказав, що міграція повалить Угорщину. Почав різко проводити антиміграційну політику”, – наголосив голова угорської громади Києва та Київської області Тібор Томпа.

А далі було ще більше: зміни виборчої системи, зазіхання на незалежність судів, намагання утискати права ЛГБТ-спільноти. Дійшло до того, що чільник угорського уряду заговорив про так звану “чистоту раси”. Важко навіть уявити, що така заява пролунала у центрі Європи у 21 столітті.

“Угорці – не змішана раса. Ми не хочемо ставати змішаною расою. Країни, де змішуються європейці з неєвропейцями, більше не є націями”, – казав прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Ще одна дошкульна звичка Орбана – тримати Угорщину в обіймах росії. З останнього – Будапешт вимагав не вносити до санкційного списку ЄС кількох російських олігархів. Не хоче Орбан і відмовлятися від кремлівських нафти та газу. Схоже, терпіти вибрики угорського уряду ЄС більше не має наміру. Єврокомісія рекомендуватиме скоротити фінансування Угорщини. Причина – Брюссель підозрює країну у масштабній корупції. Поки що про це пишуть ЗМІ. Ймовірно, про це офіційно повідомлять вже у неділю.

Сергій Барбу, “5 канал”

Читайте також: Понад 80% угорців виступають проти закриття в’їзду росіянам та надання зброї Україні

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.