Як знайти роботу за кордоном для українців

Військове вторгнення та жахлива агресія росіян забрали життя та принесли страждання багатьом українцям. Зруйновані росіянами підприємства, торговельні центри, школи та університети залишили людей без роботи та джерел доходів. Тому пошук роботи за кордоном може стати реальним шляхом забезпечити свій добробут та добробут своєї родини.

Як скористатись шансом і знайти роботу за кордоном

Щоб знайти роботу за кордоном, потрібне насамперед бажання та фізична можливість працювати, тобто гарне здоров’я. Вашу працю цінуватимуть, навіть якщо вона і не потребує високої кваліфікації. Добре було б знати мову країни, де ви шукаєте роботу. Але це не є обов’язковим. Є багато вакансій, де не потрібно працювати з клієнтами. У таких сферах, як, наприклад, сільське господарство, виробництво, логістика тощо.

Звичайно, якщо ви маєте потрібний фах, досконало знаєте мову, то успішний пошук роботи за кордоном буде лише справою часу.

Чи потрібно робити резюме

Для роботодавця важливо розуміти, що він приймає до себе на роботу порядну і працьовиту людину. Тому наявність гарно зробленого резюме ніколи не завадить. Якщо ви ведете активні пошуки роботи, то резюме буде тим документом, з якого роботодавці складуть про вас своє перше враження. І якщо воно буде невдалим, то ваш пошук роботи може затягнутись. Якщо у вас немає можливості запитати кваліфікованої поради, можна пошукати різні приклади резюме в інтернеті.

Де шукати роботу

Для тих, хто має потрібну професію і знає місцеву мову, жодних проблем виникнути не повинно. А ось для інших надійним способом знайти роботу за кордоном буде звернутись за порадою до успішних знайомих, які вже пройшли цей шлях. Пояснення цьому дуже просте: дійсно існує високий ризик потрапити на шахраїв і втратити свої гроші або, ще гірше, втратити свободу і потрапити в пазурі торговців людьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи зросте мінімальна зарплата наступного року в уряді зробили заяву

Якщо ви вже за кордоном, то слушним буде звернутись за порадою до своїх знайомих, місцевих соціальних служб, благодійних організацій. Зараз скрізь у світі надається потужна допомога українцям, які рятуються від війни. І шанси отримати реальну допомогу в пошуках роботи цілком реальні.

Якщо ви ще вдома, краще шукати місцеві агенції. Це також можна зробити через інтернет. Щоб убезпечити себе від неприємних сюрпризів, переконайтесь, що у них є необхідні ліцензії. Але правдивий відгук людини, яку ви знаєте особисто, буде ще кращим.

Що робити, коли нічого не виходить

Може так статись, що пошуки роботи затягуються і нічого цікавого не знаходиться. Причиною такою ситуації можуть бути або завищені сподівання, або невідповідність вашої кваліфікації потребам ринку праці. А інколи може статись, що це склалась несприятлива ситуація, яку просто потрібно перечекати й не припиняти своїх пошуків.

Якщо у вашій кар’єрі виникла вимушена пауза, спробуйте її використати з максимальною вигодою для себе: удосконалюйте іноземні мови, здобувайте нові навички, знайомтесь із новими людьми. А якщо у вас є робота, яка просто набридла, не поспішайте її полишати, поки не будете певні, що з новою роботою буде повний порядок.

На початку 2023 року курс долара буде складати 42 грн, а наприкінці року гривня девальвує до 50 грн за долар. Такі показники закладені у макроекономічному прогнозі Міністерства економіки.

Рівень безробіття, за розрахунками Мінекономіки, має скласти 28,2%, а середня зарплата 18 508 грн.