Інфляція в США обвалила світові ціни на нафту

14 вересня світові ціни на нафту знизилися на тлі опублікованих напередодні даних щодо інфляції в Сполучених Штатах Америки за серпень.

Вартість листопадових ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures становить $92,58 за барель, що на $0,59 (0,63%) нижче за ціну на закриття попередньої сесії, повідомляє Еnkorr. За підсумками торгів у вівторок ці контракти здешевшали до $93,17 за барель, тобто на $0,83 (0,9%).

“Нафтовий ринок перебуває під тиском після виходу даних щодо інфляції в США за серпень, що призвело до здорожчання долара і зробило купівлю нафти для багатьох трейдерів, які користуються іншими валютами, невигідною”, ідеться в повідомленні.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на жовтень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі становить $86,75 за барель, що на $0,56 (0,64%) нижче за підсумкове значення попередньої сесії. На час закриття ринку напередодні вартість цих контрактів зменшилася на $0,47 (0,5%), до $87,31 за барель.

Споживчі ціни у США у серпні зросли на 8,3% у річному вираженні. Інфляція хоч і сповільнилася порівняно з 8,5% у липні, але виявилася вищою за 8,1%, як і очікували аналітики. Ці дані зміцнили очікування ринку щодо подальшого підвищення ставки ФРС на вересневому засіданні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сербія забезпечила повну заміну російській нафті

“Є безліч інших чинників, які впливають на нафтовий ринок, включаючи локдауни в Китаї, повномасштабну війна, розв’язану Росією проти України та наростаючу кризу в Європі. Проте до наступного тижня засідання ФРС і очікування жорсткості монетарної політики, найімовірніше, залишаться домінантою на енергетичних та інших фінансових ринках”, заявив редактор Sevens Report Research Тайлер Річі.

Аналітики Morgan Stanley зменшили короткостроковий прогноз цін на нафту, пославшись на проблеми з боку попиту. Вони очікують, що середня ціна на Brent у четвертому кварталі становитиме $95, а не $100 за барель. Прогноз для WTI знижено до $91 із $97,50 за барель. Водночас експерти банку прогнозують, що ринок нафти знову зміцниться з другого кварталу наступного року.

8 вересня світові ціни на нафту зросли майже на $1 за барель після різкого падіння на попередній сесії. Енергетичне протистояння між Євросоюзом і Росією зосередило увагу інвесторів на тому, наскільки обмеженими можуть стати пропозиції палива.

На зростання ціни вплинула погроза президента РФ Володимира Путіна припинити експорт нафти й газу, якщо європейські покупці запровадять обмеження цін.