Уряд вніс до парламенту проект держбюджету на 2023 рік – на що будуть виділяти гроші

Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проект держбюджету України на 2023 рік.

Його основним пріоритетом залишається сектор безпеки і оборони. На це передбачено виділити понад трильйон гривень, повідомив у Facebook голова бюджетного комітету парламенту Юрій Арістов.

За його словами, цей бюджет “дуже сильно відрізняється” від тих, що були в попередні роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи зросте мінімальна зарплата наступного року в уряді зробили заяву

“Це буде бюджет воюючої країни, і кожна цифра в проекті тому свідчення. Є дуже чіткі пріоритети – обороноздатність країни та люди, які мають відчувати підтримку з боку держави в складний момент. Все інше зачекає кращих часів”, наголосив Арістов.

Загалом видатки запропоновано зменшити на 272, 7 млрд гривень. Одне із суттєвих скорочень – утримання органів влади: мінус 11,6 млрд гривень порівняно з нинішнім роком.

Найбільше уваги і грошей отримає оборона та безпека понад трильйон гривень. Це 17,8 % від ВВП.

“Підтримка ветеранів війни (житло, виплати, реабілітація) – 6,8 млрд грн. Фінансування деокупованих територій – Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (19 млрд) та дотації на компенсацію втрат місцевих бюджетів у зв’язку в агресією РФ (24 млрд). Дуже важливо, що поряд з цим передбачено збільшення видатків на cоціальний захист”, зазначив Арістов.

За його словами, передбачено також збереження заробітної плати працівникам освіти та медпрацівникам, збереження стипендій.

Буде виділено субвенції місцевим бюджетам на облаштування укриттів в закладах освіти та оновлення парку шкільних автобусів.

“І ще один важливий момент: в проекті збережені кредити для бізнесу за програмою “5-7-9″ та гранти. Разом це майже 17,4 млрд грн”, додав голова бюджетного комітету.

13 вересня у міністерстві фінансів повідомили, що Кабінет міністрів схвалив проєкт державного бюджету на 2023 рік. Доходи бюджету 1,28 трлн грн, видатки 2,57 трлн.

В уряді очікують, що наступного року курс долара сягне 50 грн. Індекс споживчих цін становитиме 30,6%. Такі показники закладені у макроекономічному прогнозі Міністерства економіки. Рівень безробіття, за розрахунками Мінекономіки, має становити 28,2%, а середня зарплата 18 508 грн.