Нардепи з колишньої ОПЗЖ мають звання Героя України і статус академіків

Народні депутати, які обиралися від забороненої партії “Опозиційна платформа За життя”, мають звання Героя України і статус академіків.

Один із лідерів ОПЗЖ, колишній “регіонал” Юрій Бойко досі має звання Героя України. Про це повідомив рух “Чесно”.

Звання Бойкові присвоїв другий президент Леонід Кучма у 2004 році.

Тоді Бойко очолював Нафтогаз і домовився про газові заборгованості перед Росією і Туркменістаном. Влітку 2004-го Кучма відзначив Бойка орденом “Держава” і присвоїв звання Героя України.

В указі це сформульовано так: “за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній голова адміністрації Януковича швидко заїхав в Україну, а потім знову втік

Бойка фігурант корупційного скандалу 2011 року, який у ЗМІ відомий як “вишки Бойка”, нагадують.

Його підозрюють у причетності до закупівель двох морських бурових вишок через офшорні компанії. Зокрема держкомпанія Чорноморнафтогаз, яка на той час перебувала у підпорядкуванні міністерства під керівництвом Бойка, за результатами тендеру купила ці вишки.

Збитки держави від цієї покупки оцінюють у $400 млн.

У 2019 році на той час кандидат у президенти Бойко разом із очільником політради ОПЗЖ Віктором Медведчуком зустрілися із прем’єр-міністром Росії Дмітрієм Медведєвим і головою правління Газпрому Олексієм Міллером у Москві.

Підозрюваний у державній зраді й сприянні діяльності терористичної організації Медведчук є дійсним членом (академіком) Національної академії правових наук України.

У 1996 році Медведчук захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук на тему “Конституційний процес в Україні: організація державної влади і місцевого самоврядування”. У 1997-у дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук на тему “Сучасна українська національна ідея і актуальні питання державотворення”.

Наявність наукового або почесного звання передбачає надбавку до заробітної плати депутата, зокрема:

кандидат наук (доктор філософії) 15% посадового окладу;

доктор наук 25%;

почесне звання заслуженого 20%;

почесне звання народного 40%.

Почесне звання присвоєно 49 нардепам. Наприклад, звання заслуженого працівника сфери послуг має скандальний мажоритарник від “Слуга народу” Микола Тищенко.

У квітні нардепи з ОПЗЖ створили групу “Платформа за життя та мир”, її очолив Бойко. Фракцію розпустили. Також створили другу групу – “Відновлення України”.

Після початку повномасштабної російської агресії низка депутатів, які потрапили у Верховну Раду від ОПЗЖ, відсутні на засіданнях. Також під час війни втекли з України.

20 червня Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив партію ОПЗЖ.