Споживачі газу отримають більшу субсидію, ніж раніше – Вітренко

Субсидії, які Національна акціонерна компанія (НАК) “Нафтогаз України” непрямим шляхом надає споживачам газу, у 2022 році сумарно складуть 842 млрд грн, що в 3,4 раза більше, ніж минулого року.

У 2021 році НАК надав субсидій на 249 млрд грн, розповів голова правління компанії Юрій Вітренко під час брифінгу 13 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Зима буде складною” до чого готуватися українцям та як зекономити на опаленні

Непряма субсидія – це субсидія, яка надається споживачеві за рахунок різниці в ціні між тією ціною, за якою газ купується на ринку і тією ціною, за якою газ отримує споживач у межах тих спеціальних зобов’язань, які покладені на компанію.

“Можемо обговорювати, наскільки це правильно чи ні, але Нафтогаз – це інструмент для уряду, щоб надавати непрямі субсидії споживачам” – резюмував Вітренко, додавши, що витрати “Нафтогазу” на субсидії українцям компенсуватися державою не будуть.

У Мінсоцполітики кажуть, що цього року коштів на субсидії вистачить усім – у 2022 році в бюджеті на надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг передбачено близько 37,9 млн грн.

При цьому на субсидію, обіцяють в уряді, не вплинуть ті гроші, які отримують учасники державної програми допомоги переселенцям “Прихисток”, як компенсацію за комунальні послуги, що використовуються переселенцями.