За скільки має приїжджати “швидка” і від чого це залежить: відповідь МОЗ

Питання доїзду бригади швидкої допомоги регулюється постановою Кабінету міністрів.

Відповідно до неї, тривалість очікування “швидкої” залежить від того, на що саме скаржиться пацієнт. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Усі виклики “швидкої” поділяються на: критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні. На критичний виклик бригади мають доїхати за 10 хв, на екстрений за 20. На неекстрені або непрофільні виклики медики не виїжджають.

“Водночас у разі неекстрених звернень до пацієнта можуть направити медиків, але лише за умови, що є вільні бригади та немає доступу до отримання первинної медичної допомоги у сімейного лікаря. Щодо непрофільного, то пацієнта можуть проконсультувати за телефоном”, додали в МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям пояснили, ​​до яких лікарів можна звертатись без електронного направлення

З огляду на обставини, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення нормативу доїзду. Наприклад, йдеться про ускладнений дорожній рух, метеорологічні умови, сезонні особливості, епідеміологічна ситуація тощо.

Водночас у разі ведення активних бойових дій на території, з якої надійшов виклик, виїзд бригади відтермінують до припинення загрози.

Детальніше в інфографіці МОЗ нижче.

Медична допомога у разі втрати мобільного зв’язку актуальне питання під час повномасштабної війни. Якщо ви потребуєте допомоги, а зв’язку не маєте, необхідно дотримуватися певного алгоритму дій.

Найперше, що радять фахівці, завчити адресу та маршрут до найближчого медичного закладу. Також медики радять мати при собі аптечку.