Шольц півтори години говорив з Путіним

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент країни-агресорки Російської Федерації Володимир Путін 1,5 год. говорили телефоном.

Розмова стосувалася війни Росії проти України та її наслідків. Про це повідомили в німецькому уряді.

Шольц закликав Путіна якнайшвидше знайти дипломатичне рішення припинення вогню.

Також закликав до повного виведення російських військ і до поваги територіальної цілісності й суверенітету України.

Будь-які подальші кроки Росії з анексії не залишаться без відповіді й не будуть визнані за жодних обставин, заявив канцлер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За цим цікаво спостерігати: CNN повідомило про гризню в Росії

Шольц закликав Путіна поводитися з полоненими комбатантами відповідно до положень міжнародного гуманітарного права. Забезпечити безперешкодний доступ до них Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Також заявив про на необхідність безпеки Запорізької атомної електростанції. Закликав уникати будь-яких кроків з ескалації і негайно виконувати заходи, рекомендовані в доповіді МАГАТЕ.

Крім того, говорили про продовольчу кризу. Канцлер сказав про важливість зернової угоди під егідою ООН і закликав Путіна не дискредитувати угоду, виконувати її в повному обсязі.

Сьогодні представник ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Жозеп Боррель заявив про проведення переговорів про мир в Україні якнайшвидше.

Після провалів на війні міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія не проти переговорів з Україною.

Президент Володимир Зеленський не гратиме в “ігри” Кремля. Стратегія Росії трошки захопити, взяти паузу, якісь домовленості й потім знову наступати.