Запорізьку АЕС повністю зупинено – Енергоатом

Вночі проти 11 вересня повністю зупинили Запорізьку АЕС.

Сталося це з відключенням о 03:41 від енергомережі блоку №6, повідомили в компанії “Енергоатом”.

Зараз йде підготовка до розхолодження блоку та переведення у холодний стан.

“Останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт). Оскільки через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв’язку Запорізької АЕС з енергосистемою України. Вчора ввечері після поновлення працездатності однієї із цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Відтак було прийнято рішення відключити енергоблок №6 і перевести його в найбільш безпечний стан холодної зупинки”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАГАТЕ назвало російських окупантів “радниками”

Якщо лінії зв’язку з енергосистемою знов пошкодять, а такий ризик є великим, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів. Їхній термін роботи обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального.

“НАЕК “Енергоатом” здійснює всі можливі заходи, щоб організувати постачання на ЗАЕС додаткових партій дизельного пального. Для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону”, наголошують в “Енергоатомі”.

Тільки за таких умов лінії зв’язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС.

6 вересня МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС. Ситуація є безпрецедентною, написали вони.

Місія МАГАТЕ приїхала на Запорізьку АЕС 1 вересня. Потім гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі залишив станцію з більшістю членів делегації.

МАГАТЕ у своєму звіті майже не згадало про воєнні злочини російських військових щодо працівників ЗАЕС, заявив омбудсмен.