Де санкції РНБО проти путінських олігархів? – активіст

В Україні є активи путінських олігархів на мільярди доларів.

Але за сім місяців Рада національної безпеки і оборони не запровадила санкції проти таких осіб. Про це написав голова громадської організації Центр протидії корупції Віталій Шабунін у Facebook.

“Зеленський заявив, що РНБО наклало санкції на 606 рускіх. Так от серед них жодного путінського олігарха з активами в Україні. Жодного”, пише активіст.

Шабунін нагадав про російських олігархів Михайла Фрідмана, Олега Дерипаску, Аркадія Ротенберга.

“Якби там був Дерипаска, ми могли би конфіскувати у нього найбільший в Європі завод кольорової металургії Миколаївський глиноземний. Якби там був Фрідман, ми могли би конфіскувати в нього “Альфа-банк”. Якби там був Ротенберг, ми могли би конфіскувати в нього один із найбільших ТРЦ України “Ocean Plaza”. Але в рішені РНБО чомусь немає ані Дерипаски, ані Фрідмана, ані Ротенберга. А це значить, що їх активам нічого не загрожує”, заявив голова ЦПК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Велика сімка” відреагувала на законопроєкт скандального “слуги”

За сім місяців РНБО не спромоглося включити цих та інших путінських олігархів до санкційного списку, зазначив Шабунін. Він звернувся до секретаря РНБО Олексія Данілова.

“Олексій Данілов, поясніть, будь ласка, як так вийшло?”, запитує.

Головою РНБО є президент Володимир Зеленський, а Офіс президента погоджує проєкти рішення Радбезу, нагадав активіст.

Потрібно зробити два прості кроки, пише голова ЦПК.

“РНБО вносить цих олігархів до санкційного списку (2-10 днів). Мін’юст йде з позовом в антикорсуд, який конфісковує їх майно (20-30 днів)”, зазначив активіст і додав, що тоді конфісковане майно росіян працюватиме на українську армію.

Найбагатший російський олігарх Володимир Лісін, який збагачується на постачанні до Європи нафтопродуктів в обхід заборони російським танкерам заходити в порти країн ЄС, досі не під санкціями, повідомляли журналісти “Радіо Свобода”.

Цього тижня Зеленський ввів санкції проти низки російських посадовців, серед яких заступник голови Ради Безпеки РФ Дмитро Медведєв і спікерка російської Ради федерації Валентина Матвієнко.