Дослідники в шоці від компонентів, які РФ використовує у своїй “передовій” зброї

В російській зброї часто використовуються західні інновації, незважаючи на санкції, запроваджені після окупації Росією Криму в 2014 році.

Втім, сама зброя, яка вважається найкращою в арсеналі країни-агресорки та використовується для ударів по території України, містить старі низькотехнологічні компоненти. Про це повідомляє nv.ua з посиланням на The New York Times.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ “приземлили” літак РФ без жодної випущеної ракети – Герой України розповів деталі

Незалежна група Conflict Armament Research, яка в липні вивчала російську техніку на запрошення України, поділилася цікавими фактами.

У звіті спростовуються твердження РФ про те, що вона самостійно “підняла” свій військовий потенціал і здатна змагатися із західними арміями

“Ми виявили, що Росія повторно використовує одні й ті самі електронні компоненти в різних видах зброї, серед яких новітні крилаті ракети та ударні вертольоти, чого ми не очікували побачити… Російська керована зброя напхана іноземними технологіями та компонентами, а більшість досліджених нами комп’ютерних чипів зроблені західними країнами після 2014 року”, – розповів аналітик групи Демієн Сплітерс.

Conflict Armament Research вивчили уламки трьох типів російських крилатих ракет, у тому числі Х-101, а також Торнадо-С, які вважаються найновішими розробками країни-агресора.

Всі вони містили однакові компоненти з маркуванням SN-99, які виявились приймачами супутникової навігації – найважливішими компонентами крилатих ракет.

На думку Сплітерса, враховуючи це, обмеження на постачання компонентів SN-99 завадить Кремлю поповнювати свої запаси керованої зброї.

Також з’ясувалося, що російські інженери переважно використовують певні напівпровідники конкретних західних виробників як для боєприпасів, так і для розвідувальних безпілотників, засобів зв’язку, бортового обладнання гелікоптерів тощо незалежно від дати виробництва.

Група також зауважила, що, судячи з дослідженої зброї, Росію не турбує, що її технології можуть відтворити.

“Це рівень технологій кінця 1990-х або середини 2000-х… По суті це еквівалент ігрової консолі Xbox 360, і схоже, що вона доступна для всіх, хто хоче розібрати її і зібрати власну копію”, – заявив співробітник NASA Арсеніо Менендес, який задля розваги займається зворотною розробкою керованої зброї.

NYT також пише, що російська навігаційна система нагадує архітектуру з відкритим вихідним кодом приймачів GPS, на яку не поширюються державні обмеження щодо продажу та експорту оборонних виробів і яку могла б зробити “команда студентів-інженерів”.

“Така “мішанина” компонентів може також пояснювати, чому крилаті ракети окупантів неточні”, – додав Менендес.

Новітні системи ППО IRIS-T будуть поставлені в Україну вже цієї осені.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль за підсумками зустрічі з президентом Німеччини Вальтером Штайнмаєром. Також цього тижня Україна очікує черговий транш макрофінансової допомоги від ЄС в розмірі 5 млрд.