У Києві подружжя роками судилося за ім’я немовляти

У Києві подружжя два з половиною роки не могло дійти згоди щодо імені новонародженої дівчинки.

Крапку у спорі поставив Верховний суд, винісши відповідне рішення.

Дитина народилася у лютому 2020 року. В пологовому чоловік запропонував назвати доньку тим же іменем, що в її матері, обох баб і прабаби.

Однак дружина “категорично відмовилася”. Також вона хотіла, аби донька мала її прізвище у шлюбі жінка залишила дівоче прізвище. Чоловік же хотів, аби донька мала його прізвище.

Через суперечку батьків новонароджена дитина не отримала свідоцтва про народження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дітям здобувати знання в умовах війни й що потрібно знати батькам: поради психолога

У травні того ж року чоловік звернувся до суду й той став на його бік. З дружини також стягнули 900 грн судового збору. У листопаді жінка подала касаційну скаргу.

Справа дійшла до Верховного суду. У червні 2022 року вирішили дати дитині подвійне ім’я та подвійне прізвище.

Суд пояснив це тим, що ані законодавство України, ані норми міжнародного права не наділяють будь-кого з батьків пріоритетним правом щодо дитини.

В Україні немає обмежень чи заборон на присвоєння тих, чи інших імен. Одні батьки називають своїх чад традиційними іменами, інші надають перевагу екзотиці.

Так, упродовж першої половини 2022 року в Україні на світ з’явилися Аделіна-Джавеліна, Джавеліна, Квітослава, Дзвенислава, Червонка, Йордана, Євангеліна, Чіамада-Аделіна, Фрея, Жасмін, Хозяйка, Аріель, Зореслава, Міссі.

Серед незвичних чоловічих імен: Артур-Байрактар, Ян-Джавелін, Миролюб, Варфоломій, Князь, Северус, Зореслав, Моісей, Лорд, Марілуіз, Миродар, Добромир, Граф.