Ердоган відреагував на повітряні провокації Греції: “Заплатите високу ціну”

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган розкритикував Грецію.

Він заявив, що Греція “заплатить високу ціну”, якщо провокуватиме турецьких військових. Про це Ердоган сказав під час виступу на фестивалі авіації, космонавтики та технологій, передає Anadolu.

“Якщо продовжите нинішній курс (провокацій), то заплатите високу ціну. Хочу сказати Афінам лише одне: не забувайте про Ізмір!” звернувся до Греції турецький президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина звинуватила Грецію у прицілюванні по її літаках

Ердоган мав на увазі події 1919 року, коли Ізмір зайняли грецькі військові, а невдовзі їх із міста вибили війська Мустафи Кемаля Ататюрка.

“Туреччину не зупинить факт окупації островів Грецією. У потрібний час ми зробимо необхідні кроки. Це може статися несподівано і будь-якої з ночей”, – заявив президент Туреччини.

Він розкритикував Грецію за те, що її повітряні сили влітку неодноразово підіймалися на перехоплення турецьких військових літаків. За версією турецької сторони, грецькі пілоти при цьому робили захоплення потенційної цілі на своїх РЛС.

Греція і Туреччина є членами НАТО. Однак між ними десятиліттями тривають суперечки щодо низки питань. Зокрема територіальних претензій в Егейському морі й повітряного простору.

Два роки тому спалахнула напруженість через розвідувальне буріння в районах Середземного моря, де Греція і Кіпр претендують на виключні економічні зони. Це призвело до військово-морського протистояння.

Туреччина звинуватила Грецію у порушенні міжнародних угод шляхом мілітаризації островів в Егейському морі.

Афіни стверджують, що їм необхідно захистити острови від потенційної атаки військових десантних кораблів Туреччини.