“Наші бойові групи нищать вищий офіцерський склад збройних сил РФ”– Мамука Мамулашвілі

Україна переможе у війні проти Російської Федерації. Зараз для цього у нас є все крім, зброї, яка буде незабаром. Росіяни зробили помилку 24 лютого. І зараз весь світ воює за Україну. Тільки в “Грузинському національному легіоні” є представники 32 країн. Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів їхній командир Мамука Мамулашвілі. Він захищає Україну з 2014 року. Зараз у легіоні понад тисячу воїнів-добровольців.

Gazeta.ua продовжує серію матеріалів про добровольців, які боронять нашу країну.

Місяць тому у легіоні оголосили про набір військових інструкторів. А зараз ви особисто займаєтеся навчанням воїнів тероборони. Як виходить поєднувати?

Тренуємо не тільки тероборону, а й ЗСУ, Нацгвардію, Нацполіцію, СБУ. Навчаємо майже всі підрозділи. Допомагаємо тим, хто звертається. Виділяємо інструкторів, які навчають за різними напрямками.

Легіон – це самостійний механізм. Зараз це найбільший іноземний підрозділ у ЗСУ. Можна сказати, що вже бригада. Легіон поділений на невеликі загони. На лінії фронту вони діють автономно. У кожного підрозділу є свій координатор, свої цілі і призначення.

А як ви почали займатися тренуванням інших підрозділів?

Допомагаємо всім. Навіть професійним підрозділам, як Сили спеціальних операцій. У “Грузинському легіоні” – високопрофесійні тренери, одні з кращих із тих, які перебувають в Україні. Це спеціалісти з різних країн.

В легіоні зараз понад тисячу людей. А бажаючих було до 20 тисяч

Як проходить відбір у ваш легіон?

Загалом у легіоні 70 відсотків воїнів з Грузії. Ще третина з 32 країн.

Три місяці тому припинили набір добровольців. Брали тих, хто уже мав бойовий досвід. Кандидатам з просто військовим досвідом відмовляли. Кількість воїнів у нас достатня. Виявляли і засланих “козачків”. Приходили й ті, хто мав амбіції – мали досвід бойових дій, але відбір не пройшли. У нас зараз понад тисячу людей. А бажаючих було до 20 тисяч.

Статистика знищеної російської техніки, живої сили сьогодні найвища у “Грузинського легіону”.

В цілі входять групи так званих кадировців

Чим займаються легіонери-добровольці?

Наші бойові групи завдають удари по найбільш уразливих місцях ворога. Зокрема, по вищому офіцерському складу збройних сил РФ. Наші цілі – їхня логістика, спецтехніка, як радіолокаційні системи, наприклад. Також у наші цілі входять групи так званих кадировців і ще багато чого.

Грузія не мала такої світової підтримки, яка є сьогодні в України. Пройшла все самотужки

Що спонукає грузинів їхати захищати нашу країну?

Грузія пройшла через це. Але, на жаль, не мала такої світової підтримки, яка є сьогодні в України. Пройшла це самотужки. Єдиним другом в цій біді виявилися українці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “На Білорусь чекає війна проти України. Наказ віддасть Лукашенко чи інша маріонетка” Вадим Кабанчук

У РФ кілька місяців тому від вас відкрили кримінальну справу. Про що йдеться?

Це восьма кримінальна справа, яку там відкрили проти мене. Остання стала дуже скандальна. Справа в тому, що через ефективність нашої роботи росіяни добре “відгребли”. Тому російські медіа намагаються з цим боротися (cлідчий комітет Росії звинуватив у створенні “збройного формування, вербуванні найманців, участі у збройному конфлікті” та “низці інших злочинів”, нібито він “розстрілював російських військовополонених”. Gazeta.ua).

Урядом Грузії сьогодні маніпулює Росія. Виконують абсолютно всі вказівки

А як до воїнів з легіону ставляться в Грузії? Поки офіційна влада не підтримує, народ всією душею з вами. Як так виходить?

Останні шість місяців був найбільший наплив добровольців. Грузинів більше, ніж всіх інших національностей разом узятих. Україна має повну підтримку грузинського народу. А те що стосується грузинського уряду, то він не має авторитету ні серед грузинського населення, ні з-поміж нас. Урядом Грузії сьогодні маніпулює Росія. Виконують абсолютно всі вказівки.

Чому за стільки років опозиція не змогла перебрати владу в країні?

Грузія дуже важлива для Росії. Це – центр Кавказу. Зараз росіяни політично захопили Грузію. Тепер можуть відстоювати свої інтереси в регіоні. Кремль витрачає величезні фінанси, щоб фальсифікувати вибори у нас. Це робили вже кілька разів. Ми дуже сподіваємося, що це були останні вибори, які вдалося сфальсифікувати так званій грузинській владі, хоча насправді російській.

Почали активно навчати цивільних, батальйони ЗСУ за три місяці до повномасштабного вторгнення

Ви – один з небагатьох, хто говорив ще до 24 лютого, що війна з РФ буде. Що скажете за шість місяців після повномасштабного вторгнення?

Ми почали активно навчати цивільних, батальйони ЗСУ за три місяці до повномасштабного вторгнення. Передумови початку таких дій РФ були. Не всі хотіли це визнавати і не були готові. Підготували максимальну кількість людей, яку змогли, зважаючи на чисельність нашого штату на той момент. Також хлопці потрудилися, щоб цивільні були готові до того що могло статися в країні.

Сьогодні навчаємо всіх. Війна продовжується і її закінчення залежить від того, як швидко наші західні партнери зможуть надати нам сучасні системи озброєння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “У Норвегії є спільний кордон із Росією. Ми готові до військової агресії” Сандра Андерсен Ейра

Зараз багато хто з експертів каже, що на Заході немає достатньо зброї навіть для їхніх власних потреб. А ще потрібно закривати наші. Ви спілкуєтеся офрекордс із західними дипломатами, військовими, політиками. Як пояснюють затримки?

У кожній розмові намагаюся пояснити, що хвилина затримки коштує для України людських життів. Зброя на Заході є. Більш ніж достатньо. Мають не тільки для України.

На жаль, Україні треба пройти всі бюрократичні процеси, які пов’язані з передачею зброї. Думаю, що дуже скоро все урегулюють і ми отримаємо скільки треба.

По мірі надходження американської зброї війна буде закінчуватися

За оптимістичними прогнозами, гаряча фаза війни має завершитися до кінця року.

По мірі надходження американської зброї війна буде закінчуватися. Все залежить від того, наскільки швидко ми отримаємо необхідне для першої лінії фронту.

На противагу цьому росіяни намагаються реанімувати свою промисловість, щоб вести тривалу війну проти України. Про це повідомляють в Інститут вивчення війни. Якщо у РФ мобілізують свої так звані ресурси, на скільки років може затягнутися війна? Що може змінити ситуацію на нашу користь?

Кремль не може реанімувати те, чого в них фактично немає. Купують техніку по світу. І завдяки цьому працювала російська військова промисловість. Після дуже важких антиросійських санкцій у них немає шансів не те щоб щось відродити чи створити щось нове. Навіть виробляти те, що випускали раніше.

Мобілізувати свою промисловість чи частину населення Росія більше не може. Приречена програти цю війну

Зараз у Москви невигідна ситуація. Мобілізувати свою промисловість чи частину населення вони більше не можуть. Росія приречена програти цю війну. Якби російський терористичний уряд був би трохи далекогляднішим, міг би прогнозувати, що отримає РФ після вторгнення 24 лютого. На жаль, Росія ніколи не була дипломатичною країною. Їхнє майбутнє розпад.

Військові експерти говорять, що росіяни показують дуже низьку боєздатність. Їх просування було б взагалі неможливим, якби у нас було б хоча б 20 відсотків снарядів від російських витрат. Ви були на передовій. Яка там ситуація?

Я і зараз на передовій. Ситуація така, що ті системи залпового вогню, які вже отримала Україна, – це мінімальна, мізерна кількість. Вони знищили основні запаси російської артилерії. Виходячи з цього, російська артилерія уже не може проводити обстріли, як вони раніше це робили з мирним населенням. Інтенсивність була дуже висока. То зараз вона знизилася до мінімуму.

З батьком пройшли не одну війну проти Росії

Вам зараз 44 роки. Отже орієнтовно в той час, як Україна стала незалежною ви уже були з батьком на війні в Абхазії. Там ви воювали разом із українцями, були в російському полоні. Які перші асоціації у вас були при згадці “Україна”, “українці”?

Вперше з українцями познайомився у 14 років. Ці люди допомагали Грузії. Я не знав нічого про Україну. Потім почав заглиблюватися в історію. Знаходив точки дотику наших держав. Саме слово “українці” почало асоціюватися з тією війною. Коли почув, що Україна бореться за незалежність, то перша думка була, що українці нам допомагали. Фактично це стало початком “Грузинського легіону”. Почали його створення у 2014 році.

З батьком пройшли не одну війну проти Росії. Він був ідеологом створення “Легіону”. Він радив їхати і допомагати українцям. У 2014-му ми приїхали сюди, як маленьке професійне воєнне формування. Відразу почали навчати українців. Це відбувалося фактично на лінії фронту.

Для мене війна не закінчилася після Мінських домовленостей. А тривала всі ці роки. Не було причини виїхати. Залишалися окуповані території. Буду тут, поки не звільнимо українські землі.

У Кремлі розуміють тільки мову сили

В одному інтерв’ю ви розповідали: “Почав навчатися на дипломата в Парижі. Тоді шукав альтернативний метод війни. Ось чому мене зацікавила дипломатія. І, як завжди, вона мені не знадобилася, тому що дипломатичною мовою ми з Росією розмовляти не можемо абсолютно”. А яка ситуація зараз? Яку мову розуміють у Кремлі?

Росія ніколи не розуміла цивілізовану мову, тим більше мову дипломатії. Немає в історії документа, який Москва підписала і виконувала. Тому розмовляти з РФ дипломатичною мовою це ображати самих себе. У Кремлі розуміють тільки мову сили. В “Грузинському легіоні” показуємо це всі вісім років.