Хасиди масово їдуть до Умані заздалегідь, попри попередження СБУ та Нацполіції

До Умані на Черкащині вже почали прибувати Єврейські паломники-хасиди, які планують святкувати в місті єврейський Новий рік – Рош Га-Шана.

Цього року він випадає на кінець вересня – 25 число – тому паломники приїжджають в місто заздалегідь, ігноруючи при цьому попередження від правоохоронців і міської влади про небезпеку, пов’язану з російським вторгненням, повідомляє ТСН.

Хасиди вважають особливою благодаттю зустріти єврейський Новий рік поруч з могилою свого праведника, яка знаходиться в Умані – згідно з їхньою вірою, тоді майбутній рік для них пройде особливо вдало.

Війна ніяк не вплине на рішення багатьох з них їхати в Україну – так, можливо, що не приїдуть літні люди, жінки та діти, а ось молоді люди та люди середнього віку не відмовляться від поїздки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Наше сало необикновенне. Ми по-другому його смалим”: як живе гетьманська столиця зі святинею, де пишуть прохання до Бога

“Певну кількість паломників не лякає ні війна, ні бойові дії. Ізраїль теж живе в таких умовах” – прокоментувала ситуацію представник Фонду Рабі Нахмана Ірина Рибицька.

Вона додала, що коли правоохоронці попередили людей про можливу небезпеку, хасиди почали приїжджати до Умані набагато раніше, ніж роблять це зазвичай. Вони прибували невеликими групами; тобто, люди спеціально вирішили приїхати в місто раніше, побоюючись, що ближче до свята через війну потрапити в Умань може стати важче або взагалі неможливо.

Служба безпеки України та Національна поліція 26 серпня випустили звернення, адресоване до єврейських паломників, які завжди відвідують Україну на святкування Рош Га-Шана. Хасидів закликали утриматися від відвідування Умані у зв’язку з ризиком, який несе напад Росії та бойові дії.

МЗС України також закликало хасидів цього року не їхати до Умані.

Рош Га-Шана – свято початку нового року для всіх, хто сповідує іудаїзм. Відзначають в кінці вересня. Хасиди-паломники святкують Рош Га-Шана в місті Умань Черкаської області.