Процедура складна і досить таємна: в Україні запрацював пошуковий портал “Діти війни” (Відео)

Депортація

Повномасштабна війна росії проти України

Офіційна статистика нині така: майже 7 тисяч дітей депортовані до росії і лише 50 із них вдалося визволити

Місія — повернутися з росії. Мільйони українців не з власної волі опинилися на території ерефії, бо туди окупанти їх депортували. Зафіксовані численні випадки, коли під час такого примусового вивезення дитину розлучали з матір’ю. Тепер родичі розшукують малечу, щоби забрати до рідного дому. Для цього вже зо два тижні працює портал для пошуку дітей.

Це травневі кадри, як маріупольці сідають в автобуси. Та це не рятівна евакуація, а примусова депортація до росії, яку влаштували окупанти. Дорога веде через тимчасово захоплені агресоркою українські території із зупинкою у фільтраційних таборах. Серед приблизно двох мільйонів дорослих — сотні тисяч незаконно вивезених дітей, про місце перебування більшості невідомо дотепер.

Офіційна статистика нині така: майже 7 тисяч дітей депортовані до росії і лише 50 із них вдалося визволити з рук окупантів. Процедура складна і досить таємна. Як повернути дитину з тимчасово окупованої території чи росії – можуть допомогти в Офісі омбудсмена.

Ще на початку серпня запустили онлайн-портал із розшуку дітей під назвою “Діти війни”. На цьому сайті можна повідомити про дитину, яка загубилася, її депортацію, незаконне усиновлення чи зміну громадянства. Заявку опрацьовують правозахисники та правоохоронні органи.

“Це можливість для людей, не тільки громадян України в один клік подати, поділитися інформацією, яка їм стала відома щодо: відомого факту депортації чи переміщення дитини і, звичайно, повідомити інформацію, якщо ви знаєте – де дитина знаходиться зараз”, – пояснює радниця-уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасименко.

“Все ж таки, онлайн-спілкування не дає таких результатів, тому ми вирішили створити простір, куди повинні, можуть звертатися родичі”, – зазначає уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Для цього облаштували такий координаційний центр. У нього можна прийти й оформити заявку особисто. Також сюди звертаються і щодо відновлення документів, оформлення допомоги для малечі, якщо та постраждала від війни, та найчастіше — аби розшукати та повернути дітей, яких незаконно вивезли до росії. Вирішити саме цю проблему найскладніше.

“Єдиного алгоритму немає зараз і, швидше за все, не буде. По кожному індивідуальному випадку, це окрема мало не спецоперація і тут дійсно деталі ми не хотіли би розповідати, а потримати у секреті, тому що ще дуже багато людей нам повертати назад”, – наголошує Дар’я Герасимчук.

Без персональних даних та обставин, за яких дитину депортували, відшукати її практично неможливо. Тому що повнішою є інформація, то більше шансів на успішні пошуки. Зволікати не варто. Центр із консультаціями фахівців Офісу омбудсмена офлайн поки що є лише у столиці.

“Завдання наступне – це відкриття подібних просторів в кожній області в кожному обласному центрі”, – сказав уповноважений ВР з прав людини.

Лідія Середюк, Микола Довгий, “5 канал”

Читайте також: Майже 200 тисяч гривень на антидрон для українських воїнів зібрали діти з Волині – подробиці

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.