Пояснили, кому з жінок треба стати на військовий облік до 1 жовтня

Спеціальність жінок, які підпадають під військовий облік, визначатимуть дипломом. Фахівчині, вказані у переліку професій, мають стати на облік до 1 жовтня.

Ще до повномасштабної російської війни Головнокомандувач Збройних сил України видав наказ про розширення переліку таких військово облікових чи інших спеціальностей жінок, необхідних для безпеки та оборони. Про це нагадав народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський на брифінгу.

Зауважив, що це стосується жінок, які мають фахи медичні, пов’язані зі сферами харчування, засобами зв’язку, інформаційними технологіями, хімічні тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий облік жінок: хто з 1 жовтня зможе вільно виїхати за кордон

“У лютому це питання було актуалізоване. Зараз мова йде про те, щоб довести цю процедуру до логічного завершення. Перелік був дещо розширений… Це працівники медичної сфери, працівники сфери харчування, технологи харчової продукції для ЗСУ, це жінки, пов’язані із засобами зв’язку, інформативними технологіями, агро чи хімічною продукцією та інші професії, необхідні для ЗСУ”, сказав нардеп.

Веніславський уточнив, що військовий облік стосується жінок, які здобули професійну освіту за відповідним фахом.

“Тобто це не ті, які працюють не за спеціальністю, а ті, які мають відповідний документ, який підтверджує їхній рівень кваліфікації”, пояснив нардеп.

Перелік професій військовозобов’язаних жінок оновили. Ще 7 лютого Міноборони затвердило наказ, у якому прописані спеціальності й професії, після здобуття яких жінок можуть брати на військовий облік.

21 березня в Мін’юсті зареєстрували новий наказ, який набрав чинності після офіційної публікації. Згідно з ним, з 1 жовтня 2022 року головнокомандувач Збройних сил України має забезпечити взяття на військовий облік жінок певних професій і спеціальностей, і щороку до 1 березня вносити зміни до опублікованого переліку (якщо вони будуть).

Жінок, які зобовʼязані стати на військовий облік, але не зроблять це до 2023 року, можуть оштрафувати. Це стосується тільки спеціалісток певних професій. Про штрафи розповів адвокат Андрій Новак. З 2023 року фахівчинь, вказаних у переліку спеціальностей, які не стали на облік, та їхні підприємства можуть штрафувати.