Українці змінили хід війни

Майже пів року триває повномасштабна війна з Росією. За 170 діб українці виснажили окупантів і перехопили ініціативу. Росіянам не вистачає сил вести інтенсивні дії на півдні та сході. Перегруповуються, намагаються утримати окуповані території Херсонської та Запорізької областей.

– Військові виснажують армію мародерів, зупиняють їхній наступальний потенціал, – говорить керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, 35 років. – На східному напрямку лишаються дві гарячі точки – Авдіївський напрямок і Бахмут. Там окупанти досі намагаються наступати. У північній частині сходу – Слов’янську – ініціативу перехоплюють українці. Збройні сили України ламають російську армію.

Росія перекидає найбоєздатніші підрозділи з Ізюмського й Харківського напрямків на південь.

– Вимушені обрати – продовжувати наступ на сході чи боронитися на півдні, – каже Мусієнко. – На два завдання сил бракує. Українські підрозділи готують потужні плацдарми для переходу в контрнаступ.

З 24 лютого українські воїни спалили 1811 російських танків, 4070 бронетранспортерів, 960 артилерійських систем, 261 реактивну систему залпового вогню, 132 засоби протиповітряної оборони, 223 літаки, 192 гелікоптери, 2993 машини та цистерни з паливом, 15 кораблів. Ліквідували майже 43 тис. окупантів.

2 серпня

ЗСУ вибили росіян із семи населених пунктів Херсонської області.

– Звільнили 53 села й містечка, – говорить керівник Херсонської обласної військової адміністрації Дмитро Бутрій, 49 років. – Однак повертатися до них поки що не радимо. Терористи щодня обстрілюють звільнені нами території.

Українські артилеристи розтрощили батарею російських гаубиць калібру 152 мм “Мста-Б”. Їхнє місце розташування встановили розвідувальним безпілотником “Валькірія”. Танкісти розбили кілька ворожих бронемашин із загарбниками на Херсонщині.

Розвідники 28-ї бригади ім. Лицарів Зимового Походу разом зі спецпризначенцями запустили дрон-камікадзе по позиціях ворога. Після добили підрозділ мародерів із мінометів 82-мм.

Окупанти обстріляли ракетами Миколаїв і Львівщину. Влучили у військову частину в Червоноградському районі. Постраждалих немає.

3 серпня

Артилеристи 92-ї окремої механізованої бригади знищили російську самохідну установку розмінування УР-77 “Змій Горинич”.

– Це рідкісний трофей, – кажуть військові. – Тероборонівці 112-ї бригади вистежили установку. Її ховали в хащах на Харківщині. Координати передали артилеристам. А ті відпрацювали.

Морські піхотинці влаштували засідку на росіян у Донецькій області. Знищили танк і дві бойові машини піхоти разом із терористами. Спецпризначенці полку “Азов” проникли в тил ворога на Харківщині та спалили сім вантажівок із боєприпасами.

З реактивних систем залпового вогню загарбники накрили Дніпропетровщину, з танків і ствольної артилерії – Харківщину. Атакували Сумщину, Донеччину та Миколаївщину.

4 серпня

Українські літаки-штурмовики атакували два осередки російського озброєння та техніки в Херсонському й Каховському районах. Із гелікоптерів розбили ворожий опорний пункт на Миколаївщині. Підірвали три ворожі склади з боєприпасами в селищах Придніпровське, Токарівка та місті Херсон. Знищили пункт управління 22-го армійського корпусу берегових військ чорноморського флоту Росії.

Бійці батальйону ім. генерала Кульчицького підірвали мінометну батарею окупантів на Донеччині, а тероборонівці з Дніпра – ворожу бронемашину разом із росіянами.

Артилеристи з 45-ї бригади розтрощили колону терористів, коли ті намагалися наступати на Харківщині. Бійці ЗСУ звільнили села Дмитрівку в Харківській області й Мазанівку в Донецькій.

Вороги з артилерії обстріляли прикордонні села Чернігівської, Сумської областей і Харків. З авіації, танків і реактивних систем залпового вогню “Ураган” вгатили по житлових кварталах Донеччини. Атакували Миколаїв і Запоріжжя.

5 серпня

Воїни 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр” витіснили окупантів від села Дібрівне за містом Ізюм Харківської області. Росіяни втекли, техніку покинули.

ЗСУ трьома мінами знищили командно-спостережний пункт і сховище боєприпасів терористів. Загарбники замаскували позиції та тривалий час накривали українців мінометним вогнем.

На Донеччині морські піхотинці розбомбили ротний командно-спостережний пункт ворога. Ліквідували 30 росіян, їхню зброю і техніку.

Окупанти двічі обстріляли Запорізьку атомну електростанцію з реактивних систем залпового вогню. Один влучив біля енергоблока з ядерним реактором.

– Орки пошкодили азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус, – кажуть фахівці Енергоатому. – Є ризики витоку водню і розпилення радіоактивних речовин. Високою є пожежна небезпека. Перед обстрілами представники Росатома втекли зі станції. Знали, що готується атака. Український персонал перебуває на місці та ліквідовує наслідки пошкоджень.

6 серпня

Українські бійці підірвали пункти управління 76-ї десантно-штурмової дивізії та 49-ї армії Росії в селищі Чорнобаївка на Херсонщині. Знищили шість складів із боєприпасами. Не вижили 79 росіян, які приїхали грабувати українців.

Окупанти намагалися прорвати оборону ЗСУ на Авдіївському напрямку. Українські воїни розбили штурмові групи.

Загарбники замінували системи газо-, електро- й водопостачання в тимчасово захопленому Херсоні.

– Вдаються до тактики терору й випаленої землі перед неминучим контрнаступом українських сил на півдні, – говорить представник Головного управління розвідки Андрій Юсов. – Стратегія не спрацює.

7 серпня

Росіяни намагалися провести розвідку боєм на Слов’янському напрямку, поблизу сіл Богородичне та Долина. Не витримали українського обстрілу, зазнавши чисельних втрат, втекли.

Наші захисники знищили угруповання терористів на півдні. Ліквідували 23 солдатів, зенітний ракетно-гарматний комплекс “Панцир-С1” і радіолокаційну станцію.

Вгатили по підрозділах 1-ї окремої мотострілецької бригади, які намагалися штурмувати позиції ЗСУ біля міста Авдіївка на Донеччині. Щонайменше 30 окупантів не вижили, 53 мають травми.

З артилерії та мінометів вгатили по Сумщині. Обстріляли Дніпропетровщину, Харків та Вінницю.

8 серпня

На Харківщині бійці тероборони підірвали штаб загарбників і склад із боєкомплектом, які були облаштовані у двоповерховому будинку. Нацгвардійці розтрощили диверсійну групу російських спецпризначенців та ангар, де зберігали озброєння.

Українці підходять все ближче до Ізюма.

ЗСУ завдали нових ударів по Антонівському й Каховському мостах на Херсонщині. З реактивної системи “Хаймарс” знищили базу терористів у місті Мелітополь Запорізької області. Ліквідували майже сотню п’яних окупантів, які спали в казармах після грабежів.

– Ми переломили війну, – підсумовує події на фронті військовий аналітик Іван Січень. – Стримуємо росіян на Донбасі, переходимо в наступ на Херсонському й Запорізькому напрямках. Вороги не мають сил для наступу й оперативних резервів. Зараз наступаємо вже ми. На Росії намагаються формувати резерви, призвати до війська нових людей. Але навіть у депресивних регіонах чоловіки не хочуть вмирати. Російська армія розвалюється.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”