Бізнес на окупованих територіях: поради омбудсмена для підприємців, які не змогли евакуюватися

Україна

Повномасштабна війна росії проти України

РБО дає рекомендації на випадок, якщо уникнути спілкування з окупантами неможливо

Через повномасштабне вторгнення росії майже 20% території України фактично є тимчасово окупованою. Попри можливості релокації для бізнесу, перевезти своє підприємство вдалося не всім. Тож Рада бізнес-омбудсмена підготувала збірку практичних порад для підприємців “Бізнес у блокаді”. Про це повідомляється на сайті Ради.

“Значна частина економіки заблокованих регіонів складає агропромисловий комплекс, який не може переміститися на іншу територію, бо має основні матеріальні активи на ТОТ, та підприємства критичної інфраструктури (аптеки, транспорт, житлово-комунальні послуги тощо), які забезпечують базові потреби населення”, – йдеться в повідомленні омбудсмена.

Брошура включає рекомендації Ради бізнес-омбудсмена щодо збереження та захисту майнових прав, взаємодії з найманими працівниками, контрагентами, податковими органами, а також містить алгоритм дій у випадку настання форс-мажору та при примусі до взаємодії з представниками окупаційних адміністрацій.

Зокрема, якщо уникнути спілкування з окупаційною “владою” підприємцеві неможливо, Рада бізнес-омбудсмена рекомендує збирати докази на підтвердження відсутності наміру (умислу) співпрацювати із ними:

“За відсутності загрози життю – фіксувати будь-які факти примусу/вимагання/погроз та зустрічатися з окупантом у супроводі потенційних свідків. У випадку застосування щодо підприємця фізичного/психічного примусу до вчинення колаборації, варто звернутися до правоохоронних органів із заявою, яку можна подати з підконтрольної Україні території через довірену особу”, – йдеться на сайті.

У брошурі РБО нагадує бізнесу про механізм захисту прав в ЄСПЛ та пояснює, на що слід звернути увагу, готуючи таке звернення. Брошура розроблена на підставі чинного законодавства України. Завантажити брошуру можна за посиланням.

Читайте також: “Шити одяг для ЗСУ – це гордість”: як переселенки з Донеччини евакуювали швейний бізнес до Львова – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.