“Росіяни — точно не та сила, яка має хоч якісь моральні норми”

 Повернулися додому й побачили повну темряву, розповідає підприємиця 44-річна Інна Скаржинська з Бучі Київської області. У місті було найбільше зло планети. Всюди свіжі могили, будинки знищені. Наш дім замінований, двері вибиті. Лабораторія і магазини розграбовані.

Скаржинська власниця торгового бренду Vesna, який із 2015 року виготовляє рослинну косметику. Лабораторія і крамниці працювали в Бучі.

Інна з чоловіком живуть неподалік Гостомельського аеро­порту. Мають чотирьох дітей 24-річну Вікторію, 15-річного Романа, 11-річного Назара й Лесю, 5 років. Першого дня повномасштабного вторгнення виїхали з міста.

 На світанку 24 лютого почули вибухи, продовжує. Розбудили дітей й одразу поїхали, не зволікали. Бензин і тривожні валізи в нас були. Розуміли, що російські окупанти не будуть жалісливі. Це точно не та військова сила, яка має хоч якісь моральні норми.

Інна з дітьми виїхали в Польщу, потім у Чехію. Чоловік і зять залишилися в Україні.

 Ми сумували за домом, говорить Скаржинська. Повернулися, щойно Київщину звільнили. Боляче було бачити, що росіяни зробили з нашим містом. І ще страшніше усвідомлювати, скільки тут загинуло людей.

Окупанти розграбували магазини й лабораторію Інни Скаржинської.

 Вкрали все: фотоапарат, кавомашину, мікрохвильовку, чайник, мультиварки, телевізор, мікроскопи. Забрали стільці, стіл. Навіть одноразові рукавички, скляні колби, порожню тару для продукції. Обладнання, призначення якого не розуміли, намагалися зіпсувати. З косметичного реактора повисмикували дроти, відірвали кришки. У магазинах усе смерділо, бо окупанти справляли тут природні потреби.

Інна Скаржинська відновила бізнес у Львові. Зараз на виробництві працюють утрьох Інна з дочкою і зять.

 Рослинною косметикою почала займатися не заради бізнесу, а щоб допомогти синові, каже. У нього з місячного віку був атипічний дерматит. Рекомендації лікарів не допомагали. Я почала шукати якесь рішення. Дізналася, що можна варити мило на травах. Так розробила рецепт мила, яке довго визріває. Купала ним сина, прала речі. Це допомогло.

Спочатку лікарські трави Інна збирала сама. Розробляла інші види косметики для власної сім’ї.

 У кожного з наших чотирьох дітей були якісь проблеми зі шкірою: акне, висипи, пігментація, продовжує. Я вивчала кожну ситуацію. Удома створювала косметичні засоби, дарувала їх знайомим. Подругам вони сподобалися, запропонували продавати їх через соцмережі. Спробувала. Зараз моя рослинна косметика має ім’я і авторитет. Назва Vesna в кожного викликає асоціації із травами, квітами, пробудженням природи. І беззаперечною вірою в перемогу.

Інна Скаржинська посіла третє місце у франко-українському конкурсі для підприємиць “Створено жінками”. Отримала 50 тис. грн премії на розвиток справи.

 Заявку на участь у конкурсі подала донька, я навіть не знала, говорить Інна. Коли мені зателефонували і сказали, що я пройшла у фінал, подумала, що помилилися номером. Але ця перемога мотивує нас розвиватися далі.

Інна Скаржинська щодня передає на передову косметичні набори для воїнів: мазь для загоєння ран, креми для рук і для обличчя із захистом від сонця.

 Після перемоги мрію побувати в кожному куточку нашої прекрасної країни, каже Скаржинська.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”