Як з росіян зробили зомбі: експерт розібрав ієрархію сучасної кремлівської пропаганди

російські зомбі

Повномасштабна війна росії проти України

Підготовлені пропагандою жителі рф без проблем підтримали вторгнення в сусідню країну та вбивство її громадян

Збройну агресію рф проти України підтримало російське суспільство, як і всі дії владіміра путіна в цій війні. Рейтинг диктатора навіть підскочив після початку бойових дій.

Це стало можливим завдяки спеціальній кремлівській пропаганді, впевнений політтехнолог, експерт в сфері стратегічних комунікацій Денис Богуш. У блозі на УП він розповів, які меседжі та наративи вплинули на свідомість рядових росіян.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

За його словами, було проведено дослідження російської пропаганди на базі Центру дослідження Росії, доповідей Страткому НАТО і розроблено різні методики, за якими можливо робити висновки.

Експерт розповів, зокрема, про “Ієрархію пропаганди рф 2022” яку російські пропагандистські медіа змогли “вставити” в свідомість росіян.

Ієрархія пропаганди рф

  1. “ЕСТЬ ПУТИН – ЕСТЬ РОССИЯ!” – це головний меседж путінської пропаганди, який використовувався протягом трох (!) виборчих кампаній путіна з телевізійною рекламою, зовнішною рекламою, агітаційними кампаніями у регіонах.
  2. “РОССИЯ ВСЕГДА ПРАВА” – це вже другий рівень ієрархії російської пропаганди. Безапеляційне право на правоту рф постійно транслюється в російських медіа.
  3. “СИЛЬНАЯ АРМИЯ” – цей меседж теж на другому рівні, але це для росіян аксіома. “Друга армія світу”, “найбільший виробник і експортер зброї в світі” – цей меседж транслювався не тільки всередині країни а і назовні.
  4. “ВЕЗДЕ ВРАГИ” – те що накруги рф вороги постійно транслюється на державних медіа. Навіть всі демократичні країни російська пропаганда обʼєднала в загальний термін “Захід”. І постійно використовує семантичну конструкцію “захід проти росії”.
  5. ЕДИНАЯ (ВЕЛИКАЯ, БОГАТАЯ) СТРАНА, ОБЪЕДИНЯЮЩАЯ РАЗНЫЕ РЕГИОНЫ И НАРОДЫ – меседж, який ще залишився з радянських часів, коли була велика країна – СРСР. Росія отримала у спадок багато національних республік.
  6. БУДУ ЗАЩИЩАТЬ РОДИНУ – це мобілізаційний ресурс РФ. За даними соціологічних досліджень https://russianfield.com/mozhetmir молоді росіяни не хочуть йти на війну, велика підтримка цього меседжу є у старших людей, яких точно не заберуть в армію.
  7. ГОТОВ ТЕРПЕТЬ РАДИ ПОБЕДЫ – це про конкуренцію “телевізора і холодильника”. Тобто це про вплив соціально-економічної ситуації на рейтинг влади і путіна. Багато разів путін розпочинав війни навколо росії і так його рейтинг підвищувався. Особливо він підвищився після анексії Криму у України. Росіянам це сподобалося.
  8. СИЛЬНАЯ ВЕРТИКАЛЬ ВЛАСТИ. Можливість утримувати в дисципліні всі субʼєкти рф – головна задача влади і спецслужб. Але великі масштаби корупції і кооперація влади з регіональними мафіозними кланами утворюють гібридний варіант вертикалі влади.
  9. МОСКВА – СТОЛИЦА НАШЕЙ РОДИНЫ. Цей меседж зараз піддається найбільшій критиці в рф. Якщо в попередні роки якось можна було пояснювати, що всі потоки грошей і ресурсів стікаються до Москви, а потім розподіляються всім регіонам, то тепер навіть один з головних олігархів росії Олег Дерипаска говорить “Хватит кормить Москву”.

Більш детальний розбір – читайте у блозі автора.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.