У жовтні сума компенсацій за розміщення переселенців зросте вдвічі – Чернишов

Після початку опалювального сезону сума компенсацій за розміщення переселенців зросте вдвічі.

Зараз ця сума становить майже 450 грн за людину щомісяця. Держава на цю програму щомісяця витрачає понад 100 млн грн, зазначив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов у коментарі Суспільному.

“Це не тільки держава виділяє кошти. Ми маємо також міжнародних партнерів, які нам допомагають у частині цих витрат”, зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи виплатять страховку за пошкоджене під час війни майно

Для отримання компенсації є кілька умов: прихисток має бути безплатним і у власника житла не має бути заборгованості по комуналці.

“Програма передбачає можливість компенсації витрат на комунальні послуги. Сьогодні ця сума становить 450 гривень на одну людину. Ми також розуміємо, що попереду зима, опалювальний сезон, і витрати збільшуватимуться. Тому плануємо вдвічі підняти цю суму, вона буде близько 900 гривень”, зазначив Чернишов.

На сайті https://prykhystok.gov.ua/ можна створити оголошення знайти або надати житло. Щоб запропонувати свою допомогу, треба на вебпорталі заповнити форму й опублікувати оголошення. Вже після розміщення гостей, необхідно подати заяву до органів місцевого самоврядування. Після виплати щомісяця зараховуватимуться на картку.

Кабінет міністрів виділив кошти на компенсацію витрат за тимчасове розміщення переселенців. З резервного фонду обласні адміністрації отримають за квітень 50,6 млн грн.

Найбільше перерахували Полтавській області понад 10 млн грн, Івано-Франківській майже 6,5 млн. Найменше на Донеччину (7740 грн).